Свет

НАТО надомак циља: Чак 23 земље чланице издвајају два одсто БДП на одбрану, од ЦГ 150 милиона евра

Европски савезници и Канада су се заиста показали, рекао је Јенс Столтенберг америчком председнику Бајдену
НАТО надомак циља: Чак 23 земље чланице издвајају два одсто БДП на одбрану, од ЦГ 150 милиона евра© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, File

Од 32 чланице Северноатлантске војне алијансе (НАТО) њих 23 ће испунити циљ од два одсто БДП-а за одбрану, саопштено је из НАТО-а.

Међу онима које су први пут достигле бројку од два одсто су Немачка, Холандија, Норвешка и Турска.

"Широм Европе и Канаде, НАТО савезници ове године повећавају потрошњу на одбрану за 18 одсто", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг америчком председнику Џозефу Бајдену. "То је највећи скок последњих деценија".

Чињеница да 23 земље испуњавају циљ - који је постављен пре 10 година и никада достигнут - "показује да су се европски савезници и Канада заиста показали и преузели свој део заједничке одговорности да заштите све нас у НАТО-у", рекао је Столтенберг.

Како наводи "Политико", Пољска је на врху листе са 4,12 одсто, а следе Естонија (3,43 одсто), САД (3,38 одсто), Летонија (3,15 одсто) и Грчка (3,08 одсто).

Канада, Белгија, Луксембург, Словенија и Шпанија су на дну, са најмањим издвајањима на одбрану.

Црна Гора издваја 150 милиона евра за одбрану

Црна Гора први пут ове године остварила је издвајања од више од два одсто БДП-а за одбрану, наводи се у извештају НАТО алијансе.

Како преноси РТЦГ, према тим подацима, Црна Гора ће у овој години за одбрану издвојити 2.02 одсто БДП-а односно 150 милиона евра.

Додаје се да је издвајања од два одсто, Влада предвидела буџетом за 2024. годину.

Највише новца, према НАТО извештају, Црна Гора издваја за особље - 39 одсто, док за операције, одржавања и остале трошкове издваја 35,8 одсто, док су издвајања за опрему - 15 одсто, а за инфраструктуту нешто мање од четири одсто.

image