Свет

Рука руку мије? Руте нуди договор Орбану у покушају да се докопа места шефа НАТО-а

Холандски премијер покушава да са приволи Мађарску да "дигне рампу" са његовог пута ка месту генералног секретара Алијансе
Рука руку мије? Руте нуди договор Орбану у покушају да се докопа места шефа НАТО-аGetty © Pier Marco Tacca / Contributor

Холандски премијер Марк Руте обећао је да ће мађарском Виктору Орбану дати могућност да одустане од НАТО активности којим се подржава Украјина ако буде постављен за генералног секретара војног савеза.

Обећање је, пише "Фајненшел тајмс", покушај да обезбеди подршку Будимпеште након вишемесечног вета на његово именовање.

Рутеу, кога подржавају 29 од 32 земље чланице НАТО-а, на путу да постане следећи генерални секретар блокира Мађарска, "најпрорускија" чланица Алијансе.

Руте и Орбан, који су се у прошлости сукобили неколико пута, састали су се у понедељак увече на маргинама вечере лидера ЕУ у Бриселу, што је повећало очекивања да би блокада Будимпеште за именовање шефа НАТО-а - за шта је потребна једногласна одлука - ускоро могла бити укинута.

Холандски премијер је обећао да ће Мађарска за време његовог мандата имати право да се одустане од активности НАТО-а у циљу подршке Украјини и које се одвијају ван територије њених чланица, кажу два извора упућенау разговоре.

Орбан се дуго залагао против западне подршке Украјини, док се Руте сукобио са Орбаном због његових ставова о ЛГБТ заједници и реформи правосуђа у Мађарској.

Холандски премијер, који ће вероватно напустити функцију у јулу, након формирања нове владе у Хагу, већ има подршку америчког председника Џозефа Бајдена за место генералног секретара НАТО-а.

Поред Мађарске, Словачка и Румунија, чији је председник Клаус Јоханис водио кампању да он сам постане шеф НАТО-а, тек треба да га јавно подрже.

Руте је рекао да ће планирана нова холандска влада, која укључује његову либералну странку, али и лидера крајње деснице Герта Вилдерса, наставити да подржава Украјину.

"Када је реч о спољној политици, нова влада ће у потпуности наставити свој курс у Европи и НАТО-у са Украјином", додао је он. "Неће бити промене".

image