Свет

САД објасниле када би Украјина могла да уђе у НАТО: Морате да победите Русију

Вашингтон помаже Кијеву највише што може да постане члан НАТО, рекао је портпарол Савета за националну безбедност
САД објасниле када би Украјина могла да уђе у НАТО: Морате да победите РусијуGetty © Anadolu / Contributor

Да би постала чланица НАТО-а, Украјина мора прво да "победи у рату" са Русијом, рекао је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби новинарима.

Амерички председник Џозеф Бајден верује да је НАТО будућност Украјине, али има "много ствари које се морају урадити" пре него што земља постане чланица, рекао је Кирби. Када га је новинар замолио да елаборира "нејасне услове" и "нејасан пут" Кијева, Кирби је рекао да је став Вашингтона "апсолутно јасан".

"Прво, они морају да победе у овом рату", рекао је Кирби.

"Чинимо све што можемо да осигурамо да они то могу да ураде. Онда када се рат заврши, без обзира на то како изгледа, они ће и даље имати дугу границу са Русијом и легитимну безбедносну претњу", рекао је он. Вашингтон ће помоћи у изградњи украјинске војне индустријске базе, иако је "корупција и даље главна брига", додао је Кирби.

Москва је упозорила да ширење НАТО-а ка руским границама види као егзистенцијалну претњу. Председник Владимир Путин рекао је да је намера Кијева да се придружи војном блоку који предводе САД један од кључних узрока сукоба који је у току.

image