Свет

"Блумберг": ЕУ стрепи од последица избора у Француској по финансирање Кијева и наоружавање блока

Победа Националног окупљања представљала би "фундаментални изазов" за лидере ЕУ, пише америчка агенција
"Блумберг": ЕУ стрепи од последица избора у Француској по финансирање Кијева и наоружавање блокаGetty © Pierre Suu/Getty Images

Поједине чланице ЕУ брину да би политичка нестабилност у Француској услед парламентарних избора које је председник Емануел Макрон расписао могла угрозити иницијативе блока попут заједничке војне потрошње и новог оквира за подршку Украјини, кажу извори за "Блумберг".

Све су веће сумње у повећање издатака ЕУ за одбрану кроз колективно финансирање, за шта се Макрон ватрено залагао, тврде људи упознати са овим питањем. Такође постоји бојазан да ће ванредни парламентарни избори поткопати његову улогу једног од најчвршћих савезника Кијева, укључујући и његов план да пошаље војне инструкторе у Украјину.

Чланице ЕУ сумњају да би изненадни избори могли да утичу и на Макронова обећања да Украјини пошаље помоћ у вредности три милијарде евра ове године, као и неодређени број борбених авиона "мираж 2000-5", наводе извори.

Америчка агенција наводи да се и Национално окупљање Марин Ле Пен и новооснована левичарска коалиција "Народни фронт" котирају испред Макроновог Препорода.

Ако Национално окупљање успе да обезбеди већину, то би представљало "фундаментални изазов" за лидере ЕУ, наводи "Блумберг".

image