Свет

И Руанда повукла потпис са заједничког саопштења швајцарске "мировне конференције"

Од 92 државе учеснице на швајцарском скупу, на који Русија није позвана, завршно саопштење је потписало њих 77, међу којима и Србија, Мађарска и Турска
И Руанда повукла потпис са заједничког саопштења швајцарске "мировне конференције"Getty © Photo by Sedat Suna/Getty Images

Организатори украјинске "мировне конференције" одржане у Швајцарској скинули су потпис Руанде са завршног саопштења, дан након што су Јордан и Ирак тражили исто, наведено је у саопштењу објављеном на веб-страници Министарства спољних послова Швајцарске.

Наиме, све државе које су учествовале на конференцији потписане су у завршном документу, па су накнадно морале да траже да их избришу, појаснио је портпарол поменутог министарства Валентин Клива.

"Свака делегација која учествује на догађају унапред добија саопштење и онда, ако се противи потписивању, мора о томе да обавестити земљу домаћина. Ирак и Јордан су додати  јер се нису експлицитно успротивили, а пошто је саопштење објављено, тражили су да повуку потписе, што је и учињено. То је био само проблем координације", рекао је Клива за "Спутњик". 

Упркос томе што је био на листи када је објављена у недељу, потпис Руанде је такође скинут између 7 и 13 часова у понедељак, према архивираним верзијама веб-странице швајцарског министарства спољних послова.

Дакле, од 92 државе учеснице на швајцарском скупу, на који Русија није позвана, завршно саопштење је потписало њих 77, међу којима и Србија, Мађарска и Турска, а како је изјавио портпарол руског председника Дмитриј Песков, "став Србије, Мађарске и Турске на самиту у Швајцарској неће покварити њихове односе с Руском Федерацијом".

У заједничком саопштењу потписници позивају на враћање контроле над нуклеарним електранама и постројењима Украјини, бесплатнo и безбеднo кретање комерцијалних бродова и приступ морским лукама у Црном и Азовском мору, ослобађање свих ратних заробљеника са обе стране, као и на враћање све "депортоване и илегално расељене деце" и других "незаконито заточених" цивила у Украјину.

image