Орбан: Брисел игнорише вољу народа исказану на изборима за ЕП

Премијер Мађарске упозорава да, иако је десница тријумфовала на европским изборима, нова коалиција не слуша бираче већ се бори за челне позиције у блоку

Наде Европљана су изневерене у Бриселу, када је странка десног центра ушла у коалицију са социјалистима и либералима, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан, коментаришући коалицију Европске народне партије (ЕПП) и левичарског Напредног савеза социјалиста и демократа (С&Д), који су се, према написима "Политика", ујединили не би ли поделили четири највише политичке позиције у ЕУ.

"Воља европског народа је игнорисана у Бриселу. Резултат европских избора је јасан: десничарске странке су ојачале, левица и либерали су изгубили тло под ногама. С друге стране, ЕПП се, уместо да слуша бираче, удружио са социјалистима и либералима: договорили су се да међу собом поделе челне послове у ЕУ", написао је Орбан на Иксу.

Додао је и да њих није брига за вољу европског народа, те позвао људе да се одупру бирократама који се залажу за рат и миграције.

"Не треба да будемо наивни: они ће наставити да подржавају миграције и слаће још више новца и оружја у руско-украјински рат. Нећемо се предати! Ујединићемо снаге европске деснице и борити се против промиграционих и проратних бирократа", закључио је Орбан.

ЕПП наводно жели реизбор председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и Малтежанку Роберту Метсолу на позицији шефице Европског парламента. Португалац Антонио Коста је виђен као председник Европског савета и Естонка Каја Калас као шефице спољне политике блока.

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је новинарима да није постигнут договор око расподеле функција на неформалном састанку европских лидера у понедељак, 17. јуна. Међутим, један дипломата је за "Политико" изјавио да су се преговарачи договорили око три имена, те да ће се разговори наставити.