Свет

И Словачка подржала кандидатуру Марка Рутеа за шефа НАТО-а

Рутеу је сада потребна још само подршка Румуније
И Словачка подржала кандидатуру Марка Рутеа за шефа НАТО-а© Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Словачка је подржала кандидатуру холандског премијера Марка Рутеа за следећег генералног секретара НАТО, изјавио је словачки председник Петер Пелегрини.

"Словачка је преферирала 'географски' ближег кандидата из централне и источне Европе. Словачка може да замисли Марка Рутеа као шефа НАТО и подржаће га", рекао је Пелегрини после самита Европске уније у Бриселу, преноси Ројтерс.

Раније данас и Мађарска је објавила да подржава Рутеову кандидатуру, а уз њу су и Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска и Немачка.

Словачка, која се граничи са Украјином, нагласила је потребу да следећи шеф НАТО помогне у решавању заштите словачког ваздушног простора, рекао је Пелегрини, након што је претходна словачка влада донирала Украјини систем С-300.

"Тражићемо од НАТО да негде у државама чланицама пронађе систем противваздушне одбране који би могао да буде постављен у Словачкој док земља не буде имала свој (противваздушни) систем", рекао је Пелегрини.

НАТО одлуке доноси консензусом, тако да је сваком кандидату потребна подршка свих 32 савезника.

Рутеу је сада потребна још само подршка Румуније.

Румунски председник Клаус Јоханис рекао је у марту да ће се кандидовати за место генералног секретара НАТО, тврдећи да је државама источне Европе потребна боља заступљеност у евроатлантским лидерским улогама.

Генерални секретар Јенс Столтенберг повући ће се са своје функције у октобру.

image