Свет

Пословни кругови у Француској удварају се Марин Ле Пен уплашени политиком левице

Корпоративне лидере више узнемирује радикална пореска агенда левичарске алијансе него неоснована обећања крајње деснице
Пословни кругови у Француској удварају се Марин Ле Пен уплашени политиком левицеGetty © Marcos del Mazo / Contributor

Француски корпоративни шефови утркују се да изграде контакте са лидерком крајње деснице Марин Ле Пен након што их је од левичара одбила њихова радикална агенда везана за порезе и потрошњу.

Четворица високих руководилаца и банкара рекли су за "Фајненшел тајмс" да би левица - за коју анкете показују да је најјачи блок који се такмичи са Ле Пеновом на предстојећим изборима - била још гора за пословање од планова за смањење пореза и борбу против имиграције Националног окупљања.

"Економска политика Националног окупљања је празна прича", рекао је један корпоративни лидер о странци Марин Ле Пен која води испред других група на предстојећим изборима. Са друге стране, каже пословни човек, "мало је вероватно да ће левица разводнити своју тврдолинијашку антикапиталистичку агенду".

"Да сте ми пре две недеље рекли да ће пословни свет навијати за десницу и рачунати да ће Макрон бити бивши, не бих вам поверовао", додао је други пословни лидер.

Трећи је рекао да је избор између левице и деснице као избор између "куге и колере".

Десница жели радикални прекид са Макроновом економском политиком наклоњеном пословним људима. Председник је смањио порезе корпорацијама, олакшао компанијама отпуштање радника и привукао стране компаније да инвестирају у Француској. Незапосленост је опала, а рецесија није наступила као другде у Европи.

Али његова влада је такође значајно проширила јавно задуживање током пандемије ковида и енергетског шока повезаног са сукобом у Украјини.

Странка Марин Ле Пен обећава је да ће укинути Макронову пензиону реформу, смањити порез на додату вредност на енергенте и гориво, дати француским компанијама предност у јавним набавкама...

image