Свет

Француско Национално окупљање уклонило документ у коме се захтева приближавање Русији

Обрисани су и документи у којима се тражи излазак из НАТО-а
Француско Национално окупљање уклонило документ у коме се захтева приближавање РусијиGetty © Sylvain Lefevre

Уочи ванредних избора у Француској, странка деснице Национално окупљање уклонила је документ са своје веб-странице у коме се захтевало продубљивање дипломатских веза са Русијом, обустављање заједничких војних пројеката са Немачком и напуштање интегрисане војне команде НАТО-а, извештава "Политико".

Национално окупљање се спрема за успех на изборима за парламент, што би му могло омогућити да образује владу.

Обрисани документ је део председничке кампање Марин Ле Пен из 2022. године.

У документу је Национално окупљање заговарало удаљавање Париза од Вашингтона и приближавање Москви. Напомињући да се Вашингтон "не понаша увек као савезник Француске", програм Ле Пенове из 2022. године предлагао је "склапање савеза са Русијом по одређеним питањима", као што су европска безбедност или борба против тероризма.

Такође, у повученом документу се захтевало да Француска одмах напусти интегрисану војну команду НАТО-а и да се обуставе заједнички војни програми са Немачком, што укључује планове за заједнички развој тенкова и авионе нове генерације, с обзиром на "дубоко и непомирљиво доктринарно, оперативно и индустријско разилажење са Берлином."

У марту су посланици Националног окупљања били уздржани приликом гласања о војној помоћи Украјини, док су посланици левичарске Непокорене Француске гласали против.

У марту је председник Националног окупљања Жордан Бардела изјавио да Француска, пре него што напусти интегрисану команду НАТО-а, треба да сачека крај рата у Украјини.

Уколико Национално окупљање победи на парламентарним изборима, Бардела би могао да постане премијер.

Портпарол странке је изјавио да ће Бардела наредних дана изнети свој програм, што укључује и планове за националну одбрану.

image