Свет

Мађарска изабрала слоган за председавање ЕУ: "Начинимо Европу поново великом"

Паролу је открио мађарски министар за европске послове Јанош Бока на конференцији за новинаре уочи почетка председавања
Мађарска изабрала слоган за председавање ЕУ: "Начинимо Европу поново великом"Getty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Мађарска ће преузети председавање Европском унијом 1. јула, а водиће је под слоганом "Начинимо Европу поново великом", што је копија слогана Доналда Трампа "Начинимо Америку поново великом" (МАГА).

Паролу је открио мађарски министар за европске послове Јанош Бока на конференцији за новинаре уочи почетка председавања.

"Наш слоган упућује на идеју председништва које је активно и на терену, на то да смо јачи заједно, уз поштовање свог идентитета", рекао је новинарима у Будимпешти министар за европске послове Јанош Бока.

Бока није желео да убаци Трампа у причу, одговарајући да није сигуран "да би председник Трамп икада желео да Европа буде поново велика".

Уз слоган, представљен је и лого председавања, Рубикова коцка коју је Бока описао као "суштину мађарског генија".

Мађарска је дефинисала седам приоритета међу којима су јачање конкурентности блока, борба против илегалних миграција, што је једна од главних политика њене владе, пише агенција АФП.

Министар је рекао да ће Мађарска употребити своје председавање ЕУ да уведе нови пољопривредни договор концентрисан на пољопривредне произвођаче и ефикаснију заштиту спољних граница да би сузбила миграцију, и побољшала ефикаснију политику враћања, преноси Политицо.

Истовремено је рекао да ће се радити на напредовању ка ЕУ с усмерењем на Западни Балкан, Украјину, Молдавију и Грузију, преноси "Политико".

"Желимо стратегију проширења засновану на заслугама са конкретним циљевима на Западном Балкану", рекао је Бока и додао да желе да имају опипљиве кораке "у односу на Молдавију Грузију и Украјину".

image