Свет

Отказан америчко-израелски састанак о Ирану: Бела кућа бесна због Нетанјахуа

Нетанјаху је у видео снимку рекао да је "незамисливо да је у последњих неколико месеци америчка администрација задржала испоруке оружја и муниције Израелу"
Отказан америчко-израелски састанак о Ирану: Бела кућа бесна због Нетанјахуа© Kent Nishimura

Бела кућа је отказала америчко-израелски састанак о Ирану који је био заказан за четвртак након што је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху објавио видео у којем тврди да САД ограничавају испоруке војне помоћи Израелу, рекла су два америчка званичника за "Аксиос".

Амерички изасланик Амос Хохштајн пренео је током разговора са Нетанјахуом по повратку из посете Бејруту да су главни саветници америчког председника Џозефа Бајдена били бесни због видео снимка израелског премијера, рекла су два америчка и израелска извора.

Поједини израелски званичници су већ били на путу за Вашингтон када је састанак отказан.

Два америчка званичника рекла су за "Аксиос" да је састанак отказан како би се послала порука да САД нису сагласне са Нетанијахуовом изјавом, док је трећи званичник тврдио да је састанак одложен, а не отказан, због проблема у вези са распоредом.

Нетанјаху је у видео снимку рекао да је "незамисливо да је у последњих неколико месеци администрација (САД) задржала испоруке оружја и муниције Израелу".

Портпарол Беле куће Карин Жан-Пјер напоменула је да је само једна пошиљка оружја Израелу била паузирана од почетка рата, док је, како је навела, испорука оружја вредног милијарде долара текла несметано.

"Ми заиста не знамо о чему он (Нетанјаху) говори", рекла је Жан-Пјер.

Израелски званичник је потврдио да је Бела кућа обавестила Израел о одлуци да састанак о Ирану буде отказан.

Како тврди, саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливан ипак ће се састати са својим израелским колегом Цахијем Ханегбијем који је већ отпутовао у САД.

Израелски министар одбране Јоав Галант такође би требало да посети САД почетком следеће седмице, кажу израелски званичници.

image