Кандидат Националног окупљања за премијера Француске: Подржавам Кијев, али нема ракета дугог домета

Бардела је рекао да, ако буде изабран, Украјини неће слати ракете дугог домета или друго оружје које ће омогућити Кијеву да изведе нападе дубоко по руској територији

Кандидат за премијера Француске из партије Национално окупљање Марин Ле Пен, Жордан Бардела, изјавио је да подржава "право Украјине да се брани од Русије", али да, ако буде изабран, неће дозволити слање француских ракета дугог домета Кијеву. 

Он је рекао и да ће се, ако постане премијер, придржавати обавеза Француске према НАТО-у, пренео је Ројтерс.

Национално окупљање води у анкетама уочи ванредних парламентарних избора заказаних за 30. јун и 7. јул, а које је француски председник Емануел Макрон најавио након убедљивог пораза на изборима за Европски парламент.

"Желим да Украјина има на располагању муницију и опрему која јој је потребна да се одржи на фронту, али моја црвена линија се неће променити, а то је слање опреме која би могла да за последицу има ескалацију у источној Европи", рекао је Бардела новинарима на сајму оружја у близини Париза.

Он је навео да зато, посебно, не планира да пошаље ракете дугог домета или друго оружје које ће омогућити Украјини да изведе нападе дубоко по руској територији.

"Мој став се није променио и неће се променити", истакао је Бардела.

Он је, такође, рекао да ће наставити да испуњава обавезе Француске према својим партнерима, укључујући повећање потрошње на одбрану.

"Не планирам да доводим у питање обавезе Француске на међународном нивоу, јер постоји улог у погледу кредибилитета према нашим европским партнерима, као и према нашим савезницима у НАТО", казао је он.

Чак и ако би Национално окупљање формирало владу, Емануел Макрон би остао председник и врховни командант француске војске.

Устав даје одрђена овлашћења и премијеру у сфери одбране, али подела овлашћења није јасна.

У том случају, Макрон би изгубио контролу над економском политиком, безбедношћу, имиграцијом и финансијама, што би утицало и на доношење одлука које се тичу слања помоћи Украјини, јер би му за то била потребна подршка парламента.