Свет

Нови лидер мађарске опозиције: Не треба да шаљемо оружје и трупе у Украјину

Високи функционери из ЕПП-а, попут председнице Комисије Урсуле фон дер Лајен и шефа странке Манфреда Вебера, условиле су прихватање нових посланика у ЕПП њиховом подршком Украјини
Нови лидер мађарске опозиције: Не треба да шаљемо оружје и трупе у Украјину© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Звезда у успону на мађарској политичкој сцени Петер Мађар је изјавио да не подржава слање оружја у Украјини, непосредно након што је његова партија на недавно одржаним изборима освојила седам места у Европском парламенту.

"Делимо став владе (у Будимпешти): нећемо слати мађарске војнике и оружје у Украјину. Ви знате за осетљиву ситуацију Мађарске у том рату", рекао је Мађар новинарима након што је Европска народна партија (ЕПП) изгласала прихватање европосланика из његове партије Тиса, преноси "Политико".

Пријем посланика Тисе у ЕПП подстакао је посланика Мађарске демохришћанске народне партије Ђерђа Хелвенија, која је на европске изборе изашла на заједничкој листи са Фидесом мађарског премијера Виктора Орбана, да напусти ту групацију због њене "ратне доктрине".

Високи функционери из ЕПП-а, попут председнице Комисије Урсуле фон дер Лајен и шефа странке Манфреда Вебера, условили су прихватање нових посланика у ЕПП њиховом подршком Украјини. Вебер је прошле недеље директно преговарао са Мађаром.

"Мислим да је ЕПП разумео посебну, осетљиву ситуацију у Мађарској због тог рата. Али ми ћемо на све друге начине подржати украјински народ", рекао је Мађар, који тек треба да саопшти да ли намерава да преузме посланичку функцију у Бриселу или да остане у националној политици.

Мађар је такође подржао право Украјине да се брани, описао је руског председника Владимира Путина као "агресора" и рекао да су украјинска "независност и суверенитет" међународно заштићени.

Мађар је био дугогодишњи члан Фидеса и муж некадашње мађарске министарке правде Јудит Варге. Међутим, он је почетком године напустио партију премијера Орбана и придружио се партији Тиса.

Та партија је остварила добар резултат на изборима за Европски парламент, на којима је освојила 29 одсто гласова и заузела други место, иза Фидеса.

image