Свет

Нема заинтересованих: "Боинг" не може да пронађе новог генералног директора

Садашњи шеф ће поднети оставку до краја године, након низа скандала, кварова и извештаја о сумњивим безбедносним стандардима у фирми
Нема заинтересованих: "Боинг" не може да пронађе новог генералног директораGetty © Christof Koepsel - UEFA / Contributor

Неколико истакнутих кандидата одбило је понуде да управљају ваздухопловним гигантом "Боингом", пише "Волстрит џорнал", у тренутку када се произвођач авиона суочава са вишеструким безбедносним проблемима са својим производима.

Ваздушни гигант је у марту најавио да ће се садашњи извршни директор Дејвид Калхун повући са функције до краја године, као део промене менаџмента чији је циљ оживљавање репутације "Боинга".

Авиони компаније учествовали су у читавом низу инцидената ове године, а Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) покренула је неколико истрага у вези са "Боингом" након што су узбуњивачи упозорили да "737 макс", "787 дримлајнер" и "боинг 777" имали озбиљне проблеме у производњи.

Извршни директор "ЏиИ Ероспејса" Лари Кулп, који се сматра најбољим кандидатом за тај посао, одбио је да се петља са "боингом", наводи "Волстрит џорнал" позивајући се на изворе.

Други потенцијални кандидати – извршни директор "Боинговог" одељења за комерцијалне авионе Стефани Поуп и извршни директор "Спирит ЕроСистемса" Пат Шанахан – суочавају се са разним компликацијама на свом путу до посла, пише "Волстрит џорнал".

Дејвид Гитлин, извршни директор компаније "Керијер" и члан "Боинговог" одбора затражио је да буде уклоњен са листе потенцијалних кандидата у априлу.

Руководиоци "Боинга" рекли су да се надају да ће постићи договор до краја јуна, наводи лист.

Америчко министарство правде саопштило је у мају да разматра кривично гоњење "Боинга" због две несреће 2018. и 2019. у којима је погинуло скоро 350 људи. Утврђено је да су несреће узроковане погрешним системом контроле нагиба о коме компанија није обавестила пилоте.

image