Свет

Путинова посета Пјонгјангу виђена очима западних медија

Прва посета руског председника ДНРК у протеклих четврт века узнемирила је Запад
Путинова посета Пјонгјангу виђена очима западних медијаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/via Global Look Press

Руски председник Владимир Путин допутовао је синоћ у државну посету Северној Кореји где га је на аеродрому у Пјонгјангу дочекао Ким Џонг Ун.

Путин је посету Северној Кореји, прву након 24 године, искористио за разговор са Кимом о сарадњи, безбедносним и другим питањима, као и потписивање Свеобухватног споразума о стратешком партнерству.

Тај споразум, који предвиђа и пружање узајамне помоћи у случају напада на једног од потписника, изгледа да је највише изнервирао западне медије и званичнике који ће сада морати да размисле пре него што крену да звецкају оружјем и "уврћу руке".

Колумниста "Гардијана" Симон Тисдал оценио је да "необични пар" од ког Запад (с правом) "зазире" зацементирао нови светски поредак.

Лидер Северне Кореје и председник Русије деле исти циљ – "консолидовање своје позиције у антизападној, антидемократској алијанси која представља нови светски поредак".

Тај нови поредак ће наследити "стари свет пакс американе и међународног поретка заснованог на Повељи УН који умире пред нашим очима", пожалио се Тисдал згодно заборавивши да исти тај међународни поредак предвођен САД крши ту исту повељу кад год им се "ћефне".

Амерички Си-Ен-Ен оценио је да је дводневна посета руског лидера "значајан корак ка партнерству заснованом на заједничком непријатељству према Западу и његовим савезницима – оно које оснажује и лидере и продубљује глобалне линије раседа".

Си-Ен-Ен наводи да за сада није јасно шта Пјонгјанг добија у замену за подршку руској операцији у Украјини. "Али владе од Сеула до Вашингтона помно ће пратити знаке колико далеко је руски лидер, који је у прошлости подржавао међународну контролу програма наоружања Северне Кореје, спреман да иде да подржи Кимов ратоборни режим", наводи амерички медиј.

Иако одбацује могућност да ће Путин подржати нуклеарни програм Пјонгјанга "зато што ни Москва ни Пекинг не желе нуклеарну конфронтацију у региону", Си-Ен-Ен ламентира да је "постало јасно да везе Северне Кореје и Русије, као и све већи јаз између Русије, Кине и Запада, утичу на међународне напоре да се контролише севернокорејски програм наоружања". Пошто су санкције баш помогле Американцима у контроли истог.

Ројтерс је пренео коментар аналитичара Артиома Лукина да смо сведоци промене у стратешкој ситуацији у Азији.

"Ако Русија пружи безбедносне гаранције Северној Кореји, онда ДНРК постаје аналог Белорусије, главног савезника Русије у источној Европи. То ће бити отворени изазов за систем савеза у североисточној Азији које предводе Сједињене Државе. И, наравно, биће велики проблем за Сеул и Токио", рекао је Лукин.

Агенција наводи и да је Кимово "удварање" Путину "алармирало Сједињене Државе и њихове савезнике у Азији" који сада покушавају да сазнају колико далеко је руски лидер спреман да иде.

Такође, наводи Ројтерс позивајући се на неименованог западног дипломату, Европа је постала свесна да мора боље да се повеже са Јужном Корејом и Јапаном у светлу промена у глобалним алијансама (и избора у САД и општег незадовољства на Старом континенту).

Бриселски "Политико" који је најпре снисходљиво отписао посету као "пропагандни спектакл", потом је признао да ће споразум о стратешком партнерству изазвати страхове Запада да Русија окупља савезнике – Кину, Иран, Северну Кореју.

Џон Нилсон-Рајт, шеф програма за Јапан и Кореју у Центру за геополитику Универзитета Кембриџ, рекао је за Би-Би-Си да Путин "јача везе са својим старим партнером из хладног рата" у настојању да се "супротстави било каквој сугестији да су САД и њени савезници били у стању да изолују Москву".

"Он јача односе између ауторитарних режима у време када су демократске владе у одбрамбеној позицији, суочавајући се са глобалним безбедносним изазовима" на Блиском истоку, у источној Азији и Украјини, додао је он.

image