Свет

Лабуристи у Шкотској уклонили су кандидата са избора због објављивања материјала РТ

Бивша премијерка крила је виталне информације о томе шта се догодило Скрипаљу, рекао је Енди Браун
Лабуристи у Шкотској уклонили су кандидата са избора због објављивања материјала РТGetty © Matt Cardy / Stringer

Лабуристичка партија Велике Британије уклонила је једног од својих кандидата са избора због објављивања материјала канала РТ о тровању бившег официра ГРУ Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Солсберију, пише шкотски "Прес енд Џорнал".

Како наводи лист, Енди Браун је 2018. поделио публикацију РТ о инциденту у Солсберију, у којој се наводи да супстанца која се користи за тровање није произведена у Русији, односно да Кремљ не стоји иза тровања бившег шпијуна.

Осим тога, Браун је на друштвеним мрежама објавио да је тадашња британска премијерка Тереза ​​Меј крила виталне информације о томе шта се догодило, указује се у чланку.

Поред уклањања политичара са избора, странка му је суспендовала чланство до истраге. Рок за потврђивање кандидата је већ прошао, па ће Браун моћи да се кандидује као независни кандидат, а лабуристи ће формално остати без представника у изборној јединици Северни Абердиншир и Источни Мореј, закључује публикација.

Кандидат СНП-а за Оркни и Шетланд Роберт Лесли такође се нашао на удару критика због довођења у сумњу званичног става Лондона да је Русија одговорна за напад. Он је торијевског министра Малкома Рифкинда оптужио да је послат да "лаже у име британске владе" о одговорности Кремља.

У међувремену, кандидат СНП-а Западног Абердиншира и Кинкардина, Глен Рејнолдс је раније рекао да је "помало циничан" у вези са коментарима против Путина.

Он је позвао званичнике да прочитају Путинов говор, који је описао као "значајан и просветљујући".

За разлику од лабуриста, СНП је стала иза својих кандидата.

Инцидент у Солсберију

У марту 2018. бивши официр ГРУ Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су у Солсберију. Тровање је изазвало велики међународни скандал, а у Лондону су рекли да је Русија умешана у инцидент.

Бивша британска премијерка Тереза ​​Меј тврдила је да је отров наводно пронађен у крви бившег шпијуна и његове ћерке произведен у Русији, али је лабораторија "Портон Даун", која је идентификовала отровну хемикалију у узорцима, то демантовала.

Москва је више пута позивала на заједничку истрагу о инциденту, али је Лондон одбио.

У октобру исте године, британски тужиоци подигли су оптужницу против двојице руских држављана, Александра Петрова и Руслана Боширова, по четири тачке, укључујући покушај убиства Скрипаља и полицајца Ника Бејлија. Како се наводи у Лондону, Петров и Боширов служе у ГРУ.

Сами осумњичени су у интервјуу за РТ и Спутњик изјавили да су у Солсбери долазили као туристи, да ништа не знају о Скрипаљима и да су радили у индустрији фитнеса.

image