Свет

Одјеци Путинове турнеје: САД изненађене брзином којом Русија гради нове савезе

Како је констатовао један анонимни обавештајни званичник САД, деценије америчких напора да раздвоје Москву и Пекинг доживели су потпуни фијаско
Одјеци Путинове турнеје: САД изненађене брзином којом Русија гради нове савезеGetty © Vladimir Smirnov / TASS / Kremlin Press Office/Anadolu

Вашингтон није очекивао да ће Москва таквом брзином почети да склапа безбедносне савезе са Пекингом, Пјонгјангом и другим противницима САД, објавио је "Волстрит џорнал", позивајући се на неименоване обавештајне изворе из САД.

Руски председник Владимир Путин потписао је у среду споразум о стратешком партнерству и одбрани са Демократском Народном Републиком Корејом, а потом је отпутовао у Вијетнам.

Један анонимни амерички званичник је изјавио да су деценије америчких напора да раздвоје Москву и Пекинг доживеле потпуни фијаско.

Како констатује ВСЈ, "брзина којом Москва потписује безбедносне споразуме са противницима САД изненадила је аналитичаре америчке обавештајне службе. Ове државе оставиле су по страни историјска трвења како би се колективно супротставиле глобалном систему којим доминирају САД​."

Вашингтон је оптужио Пјонгјанг да "шаље раднике у Русију да помогну у оспособљавању производних линија оружја" и да продаје ракете и артиљеријске гранате Москви.

Такође, неименовани обавештајни извори из САД тврде да је Кина омогућила руској војној индустрији да заобиђе санкције Запада, испоручујући Москви "огромне количине опреме двоструке намене, укључујући микроелектронику и оптику за тенкове и оклопна возила, као и турбо-моторе за крстареће ракете."

Пекинг одбацује оптужбе САД и оптужује Вашингтон за лицемерје због подстицања сукоба наоружавањем Кијева.

Иран је постао "примарни руски снабдевач оружјем", саопштили су неименовани званичници Пентагона, оптужујући Техеран да помаже "у изградњи фабрике у Татарстану, која ће производити беспилотне летелице `шахед-136`."

Како су саопштили неименовани амерички извори, безбедносни везе Русије са ДНРК, Кином и Ираном не представљају војну алијансу налик НАТО-у, већ "серију билатералних споразума", додајући да ће технолошки трансфери повећати војне способности ових земаља.

Раније овог месеца, на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, Путин је рекао да ће руска стратегија економских односа са Глобалним југом укључити партнерства заснована на "трансферу технологије, а не на контроли тржишта."

Покушаји САД и њихових савезника да изолују Русију доживели су "потпуни неуспех", изјавио је у фебруару руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

image