Свет

Некадашњи пољски министар: Треба да направимо минско поље на граници са Русијом и Белорусијом

Блашчак такође сматра да Пољска треба да напусти пакт ЕУ о миграцијама јер сматра да је тај договор изузетно опасан по безбедност његове земље
Некадашњи пољски министар: Треба да направимо минско поље на граници са Русијом и Белорусијом© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Бивши министар одбране Пољске Мариуш Блашчак изјавио је да, у оквиру јачања пољске границе, треба направити минско поље на граници са Русијом и Белорусијом.

Блашчак је рекао да пре тога Пољска треба да иступи из Отавског споразума који има за циљ да елиминише употребу противпешадијских мина као средства оружане борбе.

Блашчак, који је шеф посланичког клуба сада опозиционе странке Право и правда (ПиС), рекао је на конференцији за новинаре у среду у Сејму, да пољска влада нема контролу над ситуацијом у вези са миграционом кризом.

Блашчак је, у циљу повећања сигурности пољске границе, предложио у име своје странке повећање броја граничара и увођење насумичних провера на граници са Немачком да би се спречило да, како је навео, спречи Берлин да мигранте пребацује у Пољску, пренео је пољски портал "Дифенс 24".

Према Блашчаковом мишљењу, требало би увести и забрану уласка представницима невладиних организација у тампон зону на пољској граници и извршити ревизију у вези са финансирањем невладиних организација које су активне на источној граници земље.

Он је оценио да невладине организације ометају рад војника и граничара и доприносе кријумчарењу људи у Европу преко пољске источне границе.

Блашчак такође сматра да Пољска треба да напусти пакт ЕУ о миграцијама јер сматра да је тај договор изузетно опасан по безбедност његове земље.

"Миграциона криза погађа нас са источне границе, коју илегално прелазе мигранти, као и са западне границе, преко које илегално прелазе мигранти на пољску страну које пребацују немачке службе", навео је Блашчак.

Он каже да Пољска не сме да дозволи да јој се догоди оно што се дешава у западноевропским земљама, где су, како је навео, "неки окрузи и даље ван контроле државних служби".

image