Свет

Бајден, Си, Путин: Тријумф вијетнамске "бамбус дипломатије"

Ханој има све већи значај у глобалним ланцима снабдевања балансирајући између ривалских сила
Бајден, Си, Путин: Тријумф вијетнамске "бамбус дипломатије"Getty © Peter Adams

Током протеклих девет месеци, Вијетнам је угостио Џозефа Бајдена, Си Ђинпинга и Владимира Путина, балансирајући геополитичка ривалства са еланом који измиче другим земљама.

Низ посета показује како земља која је вешта у привлачењу производних инвестиција компанија које желе да диверзификују своје ланце снабдевања вешто води своју спољну политику, наводи "Фајненшел тајмс".

Путинова посета, прва од 2017. године, уследила је мање од годину дана након што су Вашингтон и Ханој унапредили своје везе и узнемирила је САД, али је мало вероватно да ће пореметити односе. "Вијетнам је одиграо ову игру прилично добро", каже Нгујен Кац Гианг, гостујући сарадник на сингапурском Институту Исеас-Јусоф Ишак.

Вијетнам је био "активно неутралан", за разлику од других земаља које су биле пасивније, рекао је он, те је додао: "Ханој зна да мора активно да балансира различите силе... јер је то начин да Вијетнам добије користи од све три силе. Иначе би био увучен у политичке игре без икакве могућности да промени правац игре."

Независна спољна политика Вијетнама којим влада Комунистичка партија датира још од краја хладног рата, када је Ханој одлучио да буде пријатељ свих земаља. Дугогодишњи партијски шеф Нгујен Фу Труонг, највиша политичка личност у Вијетнаму, назива ово "бамбус дипломатијом" – "снажно корење, дебело стабло и флексибилне гране биљке".

Под његовим вођством, Вијетнам је унапредио односе са САД и савезницима као што су Аустралија, Јапан и Јужна Кореја на "свеобухватна стратешка партнерства", највиши ниво дипломатских веза који је омогућио Ханој.

Када је Бајден посетио Ханој прошлог септембра, амерички председник је поздравио корак да унапреди партнерство као део 50-годишњег "лука напретка" између два бивша непријатеља.

Последњих година Вијетнам је постао омиљена дестинација за компаније као што је "Епл", јер желе да диверзификују своје ланце снабдевања далеко од Кине. Директне стране инвестиције у Вијетнаму прошле године су достигле 36,6 милијарди долара.

Ипак, Вијетнам је успео да то постигне без прекида својих веза са Кином, својим највећим трговинским партнером, и Русијом, највећим добављачем оружја. Две земље е су стратешки партнери Вијетнама од 2008. и 2012. године.

Три месеца након посете Бајдена, Си је кренуо његовим стопама и два комунистичка суседа су се сложила да изграде "заједничку будућност" како би ојачали своје везе – упркос неслагањима и редовним сукобима у Јужном кинеском мору, где су се Вијетнаму и Пекингу преклапају интереси.

Вијетнам је био проницљив у кретању односа са Кином тако што је успоставио праву равнотежу "између пркоса и поштовања", каже Сузана Патон, директорка програма за југоисточну Азију Института Луи.

Вијетнам је користио своје односе са САД и Русијом као баланс против Кине, рекла је она. "Вијетнам је имао користи од свог разноврсног спољнополитичког става и учинио се релевантним за многе партнере", додала је.

Истовремено, угошћавање Путина је "принципијелно питање" за Вијетнам да покаже равнотежу и разноликост у својој спољној политици, рекао је Ле Хонг Хиеп, виши сарадник и координатор програма вијетнамских студија у Исеасу.

САД су изразиле разочарење посетом, али су рекле да ће њихови односи са Вијетнамом наставити да јачају.

Русија, највећи добављач војне опреме, укључујући и подморнице за Ханој, блиски је партнер Вијетнама још од Хладног рата. Две земље су водиле заједничке пројекте истраживања нафте и гаса у Јужном кинеском мору.

Вијетнамски медији су известили да Ханој тражи ближу сарадњу са Русијом у области природних ресурса, вештачке интелигенције, природних наука и енергетике. Очекује се да ће се Путин састати са Нгујеном и другим високим званичницима, са разговорима који ће се фокусирати на трговинске, економске и технолошке изгледе, као и на међународна и регионална питања.

Овонедељна посета би се на крају могла показати кориснијом за Путина него за Вијетнам, каже Ле, јер показује да су му врата и даље отворена.

"Вијетнам ће бити довољно мудар да осигура да посета неће штетити његовим односима са САД и западним партнерима", рекао је Ле и истакао: "Успео је да одржи добре везе са свим великим силама, и то игра важну улогу у помагању Вијетнаму да привуче инвестиције различитих партнера".

image