Свет

Амбасадори ЕУ договорили 14. пакет санкција Русији

Овај пакет, како се наводи у саопштењу, представља нове циљане мере и појачава утицај постојећих санкција затварањем "рупа" у заобилажењу санкција
Амбасадори ЕУ договорили 14. пакет санкција РусијиGetty © Sean Gallup / Staff

Амбасадори земаља Европске уније договорили су се данас да уведу 14. пакет санкција Русији због сукба у Украјини, саопштило је Белгијско председништво ЕУ на платформи Икс.

Очекује се да ће пакет санкција бити одобрен на састанку европских министара спољних послова 24. јуна, сазнају РИА Новости. 

У саопштењу се наводи да је нови пакет санкција договорен због "руске агресије против Украјине".

Овај пакет, како се наводи, представља нове циљане мере и појачава утицај постојећих санкција затварањем "рупа" у заобилажењу санкција.

Ројтерс наводи да у санкције улази забрана на трансфер руског природног течног гаса (ЛНГ).

"ЕУ обзервер" је раније пренео да Европска унија намерава да у оквиру 14. пакета санкција против Москве, уведе ограничења на снабдевање течним природним гасом из Русије, извоз хелијума и приступ технологијама двоструке намене.

У 14. пакет санкција биће уврштене и мере против 20 физичких и 22 правна лица, а за претњу је проглашена и певачица, текстописац и модел Полина Гагарина.

Она би требало би да се на црној листи листи нађе због наступа на догађајима су прослављали припајање нових руских региона, наводи се у предлогу ЕУ у који је "ЕУ обзервер" имао увид.

Руски милијардери Игор Алтушкин и Роман Троценко такође би требало да се суоче са замрзавањем имовине и забраном виза у ЕУ,  а исто би требало да прође и Тајмураз Болојев, председник пиварске компаније "Балтика", на коју су пренета руска средства "Карлсберг групе".

image