Свет

Јапан забринут због војне сарадње Русије и ДНРК

Јапанске власти су такође критиковале Путинове тврдње да би требало преиспитати режим санкција УН против Северне Кореје
Јапан забринут због војне сарадње Русије и ДНРК© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Јапанска влада данас је изразила забринутост због наговештаја руског председника Владимира Путина да ће се сарадња у области војне технологије са Демократском Народном Републиком Корејом продубити.

"Ми смо озбиљно забринути због Путинових изјава у вези њиховог могућег утицаја на регионалну безбедност у окружењу наше земље", изјавио је генерални секретар јапанске владе Јошимаса Хајаши на прес конференцији, пренела је јапанска агенција Кјодо.

Путин је након разговора са севернокорејским лидером Ким Џонг Уном у Пјонгјангу рекао да "Русија не искључује развој војне и техничке сарадње" са ДНРК на основу споразума о стратешком партнерству које је потписано у среду, и приметио да тај споразум такође предвиђа "узајамну помоћ у случају агресије" на једну од две земље.

Хајаши је казао да наводна руска набавка севернокорејског оружја и његова употреба у Украјини представља "јасно кршење релевантних резолуција Савета безбедности УН".

Портпарол јапанске владе је такође критиковао Путинове тврдње да би требало преиспитати режим санкција УН против Северне Кореје који је уведен због њених програма развоја ракетног и нуклеарног наоружања.

"Такве изјаве су потпуно неприхватљиве", рекао је он.

image