Свет

И Сеул негодује због војне сарадње Москве и Пјонгјанга: Одговорићемо "строго и одлучно"

Министарство спољних послова Јужне Кореје је истакло да та земља "жали" што су, упркос поновљеним упозорењима међународне заједнице, Русија и Северна Кореја потписале Споразум о свеобухватном стратешком партнерству
И Сеул негодује због војне сарадње Москве и Пјонгјанга: Одговорићемо "строго и одлучно"© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service

Јужна Кореја је изразила жаљење због могуће војно-техничке сарадње Руске Федерације и Демократске Народне Републике Кореје, назвавши је кршењем резолуција Савета безбедности УН, саопштило је Министарство спољних послова те земље.

Председник Русије Владимир Путин боравио је дан раније у државној посети ДНРК, а као резултат преговора, стране су закључиле Свеобухватни споразум о стратешком партнерству.

Како наводи Министарство, јужнокорејска влада је "помно пратила" Путинов пут у Пјонгјанг и све догађаје који су му претходили.

"Жалимо што су, упркос поновљеним упозорењима међународне заједнице, укључујући Јужну Кореју, Русија и Северна Кореја потписале Споразум о свеобухватном стратешком партнерству и отворено помињале војну и техничку сарадњу, што се сматра директним кршењем резолуција Савета безбедности УН", казао је на брифингу портпарол МСП-а Лим Су Сеок.

Он је напоменуо да ће Сеул радити са савезницима и пријатељским земљама у међународној заједници да одговори "строго и одлучно" на све акције које угрожавају безбедност Јужне Кореје или подривају мир и стабилност на Корејском полуострву.

"Влада спроводи свеобухватну анализу и процену резултата посете. После детаљне анализе и процене, предузећемо неопходне мере", навео је портпарол јужнокорејског министарства спољних послова и додао да ће "став Сеула бити саопштен након анализирајући цео текст уговора".

Из текста Споразума о свеобухватном стратешком партнерству између Руске Федерације и ДНРК произилази да развој сарадње ових земаља доприноси обезбеђивању мира, регионалне и глобалне безбедности и стабилности Москва и Пјонгјанг потврђују своју приврженост циљевима и принципима Повеље УН.

image