Свет

Каја Калас остаје без функције шефа европске дипломатије?

Главни проблем представља питање политичке заступљености, имајући у виду да је групација Обновимо Европу претрпела пораз на изборима за Европски парламент
Каја Калас остаје без функције шефа европске дипломатије?© Tanjug/Urs Flueeler/Keystone via AP

Естонска премијерка Каја Калас водећи је кандидат за функцију Високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику, али извори из странке Браћа Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони сматрају да би јој та улога дала превише утицаја у односу на нови однос снага у Европском парламенту.

Пре неформалне вечере лидера ЕУ у Бриселу 17. јуна деловало је скоро извесно да ће Урсула фон дер Лајен из Европске народне партије (ЕПП) добити нови мандат на челу Европске комисије, да ће бивши португалски премијер Антонио Кошта из редова социјалиста бити нови председник Европског савета, а Каја Калас из либералне групације Обновимо Европу нова шефица дипломатије ЕУ.

Међутим, према писању "Еурактива", круже приче да се лидерка групације Европских конзервативаца и реформиста у Европском парламенту и десничарске странке Браћа Италије Ђорђа Мелони успротивила тим именовањима због недостатка ширих консултација.

Извори из Браће Италије у Бриселу сугерисали су за "Еурактив Италија" да је могуће да је Мелонијева посебно скептична када је реч о именовању Калас за шефа дипломатије ЕУ.

"Калас је угледна личност и нема личних примедби на њену номинацију са италијанске стране", рекли су извори за "Евроактив Италија".

Главни проблем, како су навели, представља питање политичке заступљености имајући у виду да је групација Обновимо Европу претрпела пораз на изборима за Европски парламент, а како су навели извори, тежина улоге високог представника дала би овој групацији "несразмерно велики" утицај.

Према наводима аналитичара, могуће је да је Мелонијева скептична према именовању Каласове из другог разлога.

Она можда оклева да делегира област спољних послова некоме ко долази и балтичких држава, страхујући да би та особа била превише фокусирана на исток Европе, и потенцијално запоставила медитеранска питања и проблеме миграција..

Мелонијева се, наводи "Евроактив", неће противити шефу дипломатије ЕУ проукрајинске и евроатлантске оријентације, "али је можда Каласова кандидат који у превеликој мери представља балтичке, пољске и украјинске интересе, док се Мелонијева, уз подршку Фон дер Лајенове, више фокусира на Медитеран".

Према најновијим пројекцијама, Европски конзервативци и реформисти, након избора за Европски парламент, имају 83 посланика, што значи да су престигли либералне странке окупљене око Обновимо Европу и постали трећа по снази групација у ЕП.

Групација Обновимо Европу претрпела је велике губитке на изборима и изгубила око 20 посланичких места.

image