Свет

САД одобриле нову продају оружја Тајвану у вредности од 360 милиона долара

Како је саопштио Стејт департмент, овај уговор, који је потписан у уторак, обезбедиће Тајпеју стотине наоружаних беспилотних летелица
САД одобриле нову продају оружја Тајвану у вредности од 360 милиона долараGetty © Taiwan's Military News Agency/Anadolu

Стејт департмент је одобрио нову продају оружја Тајвану, укључујући стотине беспилотних летелица и пројектила, саопштила је Агенција за одбрамбену и безбедносну сарадњу (ДСЦА) Пентагона.

Уговор је вредан око 360 милиона долара. Како се наводи у саопштењу, Тајван ће добити беспилотне летелице опремљене бојевим главама "алтијус-600М", по цени од 300 милиона долара.

Како је навела ДСЦА, САД ће послати Тајвану и 720 дронова камиказа "свичблејд", познатих као "лутајућа муниција продуженог домета", заједно са пратећим системима за контролу ватре, у вредности од 60,2 милиона долара.

Уговор о продаји оружја Тајвану долази у време повећаних напетости између Вашингтона и Пекинга. Кина је прошле недеље осудила САД због снабдевања Тајпеја оружјем, позивајући Белу кућу да обустави ту праксу која "озбиљно угрожава мир и стабилност у Тајванском мореузу."

Како је прошле недеље рекао портпарол кинеског Државног савета за послове са Тајваном Чен Бинхуа: "Снажно се противимо било каквом облику војног контакта између земаља које имају дипломатске везе са Кином и регионом Тајвана, укључујући и продају оружја Тајвану."

Стејт департмент је саопштио да предложени споразум "служи националним, економским и безбедносним интересима САД", које подржавају "сталне напоре Тајвана да модернизује оружане снаге и одржи своју одбрамбену способност".

Продаја оружја ће, додао је Стејт департмент у саопштењу, помоћи у "побољшању безбедности, политичке стабилности Тајвана и одржавању војне равнотеже, као и економског напретка у региону".

Тајванска председничка канцеларија захвалила је САД на најновијем пакету оружја, додајући да је то 15. продаја острву од 2021. године.

Кина већ дуго оптужује САД да подстичу напетости око Тајвана и оштро осуђује продају оружја Вашингтона Тајпеју.

Такође, Пекинг је протестовао због посета највиших америчких званичника острву, укључујући бившу председницу Представничког дома Ненси Пелоси, јер се њима крши принцип "једне Кине".

Недавно је кинески председник Си Ђинпинг изјавио да су САД покушале да испровоцирају кинеску војску да нападне Тајван, али да Пекинг на то није насео.

Пекинг сматра Тајван сувереном кинеском територијом, у складу са принципом "Једне Кине". Тајван је прогласило аутономију 1949. године, када су се националисти, који су изгубили Кинески грађански рат, повукли на острво.

Кинески председник је рекао да би сукоб са САД био штетан за Кину и пореметио планове о "великом подмлађивању кинеске нације" до 2049. Циљ овог пројекта је стварање "модерне социјалистичке земље, која је просперитетна, јака, демократска, цивилизована и хармонична."

image