Свет

Нова Каледонија: Полиција ухапсила борца за независност због учешћа у протестима

Кристијан Теин је међу 11 људи приведених због "организованог криминала" и улоге у смртоносним протестима
Нова Каледонија: Полиција ухапсила борца за независност због учешћа у протестимаGetty © NurPhoto / Contributor

Полиција у Новој Каледонији ухапсила је лидера за независност Кристијана Теина и још 10 других због њихове наводне улоге у смртоносним протестима који су захватили архипелаг прошлог месеца, саопштили су тужиоци.

Теин, шеф ЦЦАТ-а који је организовао протесте широм главног града Нумее, био је једини притвореник којег је именовао главни тужилац Ив Дупас. Он је рекао да су ухапшени због кривичних дела "организованог криминала", преносе агенције.

Тужилац је рекао да су притварања део полицијске истраге о широком спектру кривичних дела која укључују саучесништво у убиству и покушају убиства, оружану пљачку, подметање пожара и чланство у групи створеној за припремање насилних дела.

Локални медији наводе да је полицијска операција довела до затварања многих предузећа, продавница и градске куће у Нумеи, због страха да би немири могли да се разбуктају.

Теин је ухапшен у седишту највеће политичке партије која се залаже за независност – Каледонске уније, док се припремао да одржи конференцију за новинаре, саопштила је та странка. Зграду је опколила полиција и касније претражила.

ЦЦАТ је огранак Уније и Теин је био међу политичким личностима које се залажу за независност које су се састале са француским председником Емануелом Макроном током његове муњевите посете Новој Каледонији прошлог месеца.

Девет људи је погинуло, укључујући два полицајца, током немира који су се десили након што је Француска одобрила изборне реформе на основу којих би хиљаде Француза који 10 година живе на територији француског Пацифика могле да гласају.

Староседеоци, народ Канак, страхују да ће то додатно разводнити њихов глас и отежати пролазак било којег будућег референдума о независности, док Париз каже да је та мера потребна за унапређење демократије.

Макрон је прошле недеље суспендовао реформу, али групе за независност желе да се она потпуно повуче пре него што се поново покрене дијалог о политичкој будућности острва, рекавши да на други начин не могу да убеде младе демонстранте да напусте барикаде.

Међународни аеродром у Новој Каледонији поново је отворен ове недеље, иако је полицијски час још увек на снази, а присутно је и неколико хиљада француских полицајаца, преноси "Гардијан".

image