Свет

Руски аналитичар: Санкцијама на ЛНГ из Русије, ЕУ "ослобађа тржиште" за амерички гас

Када Европљани и Американци уводе санкције руским ЛНГ пројектима и говоре да се то ради да би Русија мање зарађивала и мењала спољну политику, то је све нетачно, каже водећи аналитичар Фонда за националну енергетску безбедност Русије Игор Јушков
Руски аналитичар: Санкцијама на ЛНГ из Русије, ЕУ "ослобађа тржиште" за амерички гасGetty © Marcus Brandt/picture alliance

Говорећи о 14. пакету санкција Русији, ЕУ може или потпуно забранити увоз руског ЛНГ-а и трпети због тога, или забранити само претовар ЛНГ-а, оценио је експерт Финансијског универзитета при руској влади и водећи аналитичар Фонда за националну енергетску безбедност Игор Јушков.

"Када Европљани и Американци уводе санкције руским ЛНГ пројектима и говоре да се то ради да би Русија мање зарађивала и мењала спољну политику, то је све нетачно. Они нису толико глупи да то не знају. Мада, можда Урсула фон дер Лајен није свесна тога", казао је Јушков.

Према његовим речима, неки од њих схватају да су то само санкције за истискивање руског ЛНГ-а и ослобађање тржишта за амерички гас.

Јушков је истакао да ће у том случају Европа "забранити" количине горива на свом домаћем тржишту и да га неће извозити.

Коментаришући могућност увођења санкција руским нафтним танкерима, Јушков је нагласио да је то "искључиво имиџ прича", јер такви танкери "нису упловили у европске луке од 5. децембра 2022. године".

"Тамо не точе гориво, не поправљају се у Европи – сви се сервисирају у Азији, стога мислим да у области танкера за нафту неће бити никаквих промена", закључио је специјалиста.

Раније је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да ће нови, 14. пакет санкција ЕУ Русији бити усмерен на енергетски сектор, банкарске услуге и технологију.

Наиме, Белгијско председништво ЕУ саопштило је данас да су амбасадори земаља Европске уније договорили да уведу 14. пакет санкција Русији због сукоба у Украјини.

image