Свет

АфД формира сопствену групацију у Европском парламенту

Извори за "Еурактив" кажу да напредују преговори АфД са странкама деснице о оснивању нове групације
АфД формира сопствену групацију у Европском парламентуwww.globallookpress.com © IMAGO/BeckerBredel

Алтернатива за Немачку (АфД) планира да формира сопствену групацију у Европском парламенту (ЕП) пошто је одустала од тога да буде поново примљена у групацију Идентитет и демократија (ИД), чији је најистакнутији члан странка Национално окупљање Марин Ле Пен.

Првобитни план АфД-а, након избора за Европски парламент, био је да отвори пут за поновно придруживање ИД, али АфД сада разматра да формира сопствену политичку групацију, рекло је више неименованих извора за "Еурактив".

"Активно радимо на (формирању групе) и разговарамо са људима овде (у Европском парламенту)", рекао је један од извора.

Други извор из странке рекао је за "Еурактив" да се већина чланова делегације у почетку надала да ће се поново придружити групацији ИД јер нису сматрали привлачном идеју о формирању фракције мањих партија.

Међутим, изгледи да се АфД у скорије време поново придружи ИД пропали су прошле недеље када је руководство ИД донело одлуку да не прими поново у ту политичку групацију своје некадашње колеге из Немачке.

Један од извора рекао је да напредују преговори са странкама деснице о оснивању нове групације.

Поједини извори из АфД-а рекли су да ће потенцијални чланови углавном произаћи из декларације из Софије, коју је у априлу 2024. покренула бугарска странка Препород, а која је окупила девет десничарских странака које траже мировне преговоре о сукобу у Украјини и заустављање "неодговорне бирократије" Европске уније.

Други извор АфД-а, који учествује у преговорима, рекао је за "Еурактив" да очекује шири спектар кандидата како би се формирала парламентарна групација, за шта је потребно најмање 23 посланика из седам различитих држава чланица ЕУ.

Према наводима "Еурактива", нова групација могла би да буде најављена већ почетком следеће недеље.

АфД је избачен из групације десничарских странака Идентитет и демократија у Европском парламенту (ЕП) неколико недеља пре европских избора због неколико скандала, у којима су учествовали водећи кандидати те странке на изборима за ЕП.

image