Свет

Кина не жели западне вакцине?

Кина није одобрила ниједну страну вакцину против ковида, већ се одлучила за домаћу производњу
Кина не жели западне вакцине?© Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

Председник Кине Си Ђинпинг не жели западне вaкцине упркос изазовима са којима се Кина суочава због ковида 19, рекла је директорка Националне обавештајне службе САД Аврил Хејнс.

Она је, говорећи на Регановом форуму националне одбране у Калифорнији, истакла да недавни протести не представљају претњу владавини Комунистичке партије, али би могли да утичу на Сијев положај, пише "Никеи Азија".

Иако је дневни број заражених ковидом близу неславног рекорда, неки градови покушавају да правила тестирања и карантина учине мање строжим, након што је Сијева политика нулте толеранције на ковид успорила економски раст и изазвала незадовољство јавности.

Хејнс тврди да упркос друштвеном и економском утицају вируса, Си "не жели да узме бољу вакцину са Запада и уместо тога се ослања на вакцину у Кини која није једнако ефикасна против Омикрона".

"Кад видимо протесте и како се на њих одговара, то је супротно ономе што Си говори о ефикасности кинеске владе", истакла је она и додала да "то није претња стабилности режима у овом тренутку, али ће развој догађаја бити важан за положај кинеског председника".

Кина није одобрила ниједну страну вакцину против ковида, већ се одлучила за домаћу производњу, иако су неке студије показале да вакцине кинеске производње нису тако ефикасне као иностране. Стручњаци због тога сматрају да је ублажавање ковид мера веома ризично. 

Бела кућа је ове недеље саопштила да Кина није тражила вакцине од САД, а један амерички званичник рекао је Ројтерсу да се у овом моменту не очекује да ће Кина одобрити западне вакцине.

"То је ствар националног поноса и морали би да "прогутају" много тога ако се одлуче за овај корак", рекао је званичник. 

Што се тиче ракетних тестова Северне Кореје, амерички адмирал Џон Аквилино је оценио да Кина нема мотивацију да обуздава било коју земљу, укључујући Северну Кореју, која Америци прави проблеме.

"Пре бих рекао да је део њихове стратегије да подстичу проблеме", додао је Аквилино. 

Он је додао да Кина има начина да изврши притисак на Северну Кореју, али да не верује да ће Пекинг било шта што би помогло стабилизацији региона. 

image