Свет

Јапан увeo нове санкције Русији

На списку су 41организација из Руске Федерације, као и 11 страних компанија из Индије, Казахстана, Кине и Уједињених Арапских Емирата
Јапан увeo нове санкције РусијиGetty © David Mareuil/Anadolu Agency

Јапанска влада проширила је своје антируске санкције, додајући 11 појединаца и 42 организације из Русије, као и 11 страних компанија из Индије, Казахстана, Кине и УАЕ, саопштила је државни кабинет.

На објављеним листама су се, посебно, нашли секретар Централне изборне комисије Руске Федерације Наталија Бударина и још пет чланова.

Санкције, које предвиђају замрзавање имовине, погодиле су и шефа корпорације за тактичко ракетно оружје Бориса Обносова, генералног директора "Уралвагонзавода" Александра Потапова и главног пројектанта компаније "Сојуз" Мкртича Окројана.

На списку санкција нашла се и министарка просвете и науке Запорошке области Елена Шапурова.

Мере у виду замрзавања средстава примениће се на Истраживачки институт за молекуларну електронику, фабрику "Микрон", ДОО "Промтехнологија", ДОО "Оборонлогистика", АД "НПП "Топаз", АД "Арзамас Инструмент-Маин-Макинг Плант Пландина", АД "Обукхов Плант" концерна "Алмаз-Антеј", ДОО "РСБ-груп" и компанију "Редут".

Јапанске санкције, које су уведене у неколико фаза због ситуације у Украјини, већ погађају више од хиљаду људи и преко 150 организација из Русије.

Претходно је замрзнута имовина "Алфа банке", "ВТБ", "ВЕБ.РФ", "Новикомбанк", "Откритие банк", "Промсвјазбанке", банке "Русија", "Сбербанке", "Совкомбанке", као и око 40 других организација и компанија. 

Осим тога, Јапан је одобрио листу робе и технологија забрањених за извоз у Руску Федерацију, која већ садржи око 800 артикала.

Конкретно, забрањен је извоз аутомобила вредних више од 6 милиона јена (око 43.000 долара). Од 9. августа 2023. забрањене су и испоруке из Јапана Русији аутомобила на бензин и дизел са запремином мотора већим од 1,9 литара, као и хибридних аутомобила. 

image