Францускиње скрећу удесно

Национално окупљање прогласило је себе браниоцима женских права

Гласачи крајње деснице у Европи дуго су били претежно мушкарци, али Францускиње су се сада, уочи избора са високим улозима који би могли да доведу до прве француске крајње десничарске владе у новијој историји, супротставиле том тренду.

Сматра се да ће Национално окупљање Марине Ле Пен освојити највише гласова на превременим изборима у два круга 30. јуна и 7. јула, који би могли да сломе либералне центристе председника Емануела Макрона, а жене све више подржавају њену странку док она настоји да се позиционира у мејнстриму.

На дан избора за ЕУ ​​овог месеца, Национално окупљање је било прво са запањујућих 31 одсто француских гласова, у односу на 23 одсто на изборима за ЕУ ​​2019.

Најупечатљивији аспект овог заокрета ка крајњој десници односио се на жене гласаче, према анкети на дан избора за лист "Ехо".

У 2019, 25 одсто мушкараца и 21 одсто жена гласало је за Национално окупљање – у складу са традиционалним обрасцима. Ове године, међутим, анкета је показала да је 33 одсто жена гласало за странку Марин Ле Пен, у поређењу са30 одсто мушкараца. То је упадљиво повећање од 12 процентних поена у односу на ситуацију пре пет година, пише "Политико".

Смањење родног јаза издваја Национално окупљање од других десничарских странака у ЕУ.

У Немачкој је странка Алтернатива за Немачку добила 19 одсто гласова мушкараца и 12 одсто гласова жена, према излазној анкети од 9. јуна. У Италији, Италијанска браћа премијерке Ђорђе Мелони добила су 30,5 одсто гласова мушкараца у поређењу са 27 одсто гласова жена, према Институту Демополис.

Француска десница је годинама покушавала да се прикаже као бранилац женских права, комбинујући ово питање са политичким кампањама против миграната и  исламских екстремиста.

Лидер странке Џордан Бардела одбацио је критике да је Национално окупљање лоше за женска права и поручио бирачима да ће бити "премијер који гарантује права и слободе сваке жене и девојке у Француској".

Бардела је поручио да његова странка подржава женска права, од медицинске подршке до заштите за жене које трпе насиље у породици. Такође је рекао да ће депортовати "стране делинквенте и криминалце" и увести строже казне за насиље над женама.

"Ниједна жена не би требало да се плаши да изађе на улице наше земље, у било које доба дана или ноћи", рекао је он.

Његова порука уклапа се са новом политичком платформом Националног скупа, која је скројена ка "заштити француских грађана који су забринути због своје индивидуалне крхкости", рекао је Ерван Лестрохан, директор истраживања у Одоксу, француској компанији за испитивање јавног мњења.

Откако је преузела узде странке и представљала је на председничким изборима, Марин Ле Пен је такође играла улогу у привлачењу жена.

"Оно што је заиста покренуло изборни узлет Марин Ле Пен је њен успех у привлачењу женског бирачког тела", рекла је Нона Мајер, политиколог специјализована за француску крајњу десницу.

Оца Марин Ле Пен, некадашњег лидера странке и петоструког председничког кандидата Жан-Марија, "одбациле" су жене које су биле згађене његовим "сексистичким" и "простачким" ставом, рекла је Мајер. "Када је Марин Ле Пен постала кандидат, жене су почеле да гласају у истом броју као и мушкарци".

Бардела, кандидат Националног окупљања за премијера на предстојећим изборима, придружио се странци под Ле Пеновим вођством и, као и она, залаже се за "дедемонизацију" странке. У свом првом говору као председник странке обећао је "обновљено, феминизовано" руководство.

Док десница крупним корацима хрли ка власти, феминистичке организације позивају бираче да их зауставе и да гласају "за будућност еманципације".