Свет

Профитирају од рата у Украјини: Немачка компанија добила рекордну поруџбину

Поруџбина артиљеријске муниције 155 милиметара у бруто вредности до 8,5 милијарди евра од немачке компаније "Рајнметал" је првенствено намењена повећању залиха Бундесвера и његових савезника, као и подршци Украјини у њеној одбрамбеној кампањи
Профитирају од рата у Украјини: Немачка компанија добила рекордну поруџбинуGetty © stock photo/Santje09

Немачка компанија "Рајнметал" добила је оквирни уговор од Бундесвера који укључује испоруку артиљеријске муниције 155 милиметара у бруто вредности до 8,5 милијарди евра.

Постојећи оквирни споразум је значајно проширен, а поруџбина је првенствено намењена повећању залиха Бундесвера и његових савезника, као и подршци Украјини у њеној одбрамбеној кампањи. Компанија је саопштила да је планирано да испоруке почну 2025. године.

Примарни купац овог произвођача оружја биће Савезна Република Немачка, која ће део снабдевања обезбедити Украјини, а муницију су наручиле и земље партнери Холандија, Естонија и Данска.

Ова поруџбина, такође, укључује метке калибра 155 милиметара чија је бруто вредност око 880 милиона евра. Такође је планирано да испорука почне 2025. године. У наредним годинама очекује се даљи раст поруџбина.

"Задовољни смо због највеће поруџбине у новијој историји наше компаније. Овај оквирни споразум великог обима наглашава водећу улогу компаније 'Рајнметал' као добављача муниције у Немачкој и нашу позицију највећег светског произвођача артиљеријске муниције", рекао је извршни директор компаније "Рајнметал АГ" Армин Папергер.

image