Америка и Кина одржале прве неформалне нуклеарне преговоре: Тајван у фокусу

Неформални нуклеарни преговори су први у последњих пет година. Вашингтон је у Шангају представљало око шест делегата, док је Пекинг послао делегацију научника и аналитичара, у којој је било неколико бивших официра Народноослободилачке војске

Сједињене Америчке Државе и Кина одржале су прве неформалне нуклеарне преговоре у последњих пет година, при чему су представници Пекинга рекли америчким колегама да неће прибегавати нуклеарним претњама због кинеског региона Тајвана, саопштила су данас два америчка делегата који су присуствовали састанку.

Кинески представници понудили су уверавања да су "у стању да истрају у конвенционалној борби око Тајвана без употребе нуклеарног оружја", рекао је организатор преговора "Други колосек" Дејвид Санторо.

Учесници "Другог колосека" су углавном бивши званичници и научници, који су овлашћени да говоре о позицијама својих влада, док се званични преговори америчке и кинеске владе називају "Први колосек", наводи Ројтерс.

Вашингтон је у јучерашњим неформалним разговорима у Шангају представљало око шест делегата, док је Пекинг послао делегацију научника и аналитичара, у којој је било неколико бивших официра Народноослободилачке војске.

Министарство одбране САД прошле године је проценило да Пекинг има 500 оперативних нуклеарних бојевих глава и да ће их вероватно више од 1.000 поставити до 2030. године.
То се упоређује са 1.770 и 1.710 оперативних бојевих глава које су распоредиле САД и Русија.

Пентагон је саопштио да ће до 2030. године велики део наоружања Пекинга вероватно бити у већем степену приправности. Кина је од 2020. године модернизовала свој арсенал, започевши производњу своје подморнице са балистичким пројектилима.