Свет

"Ханделсблат": Шолц покушао да спаси "Северни ток 2" од америчких санкција

Шолц, тадашњи министар финансија, не само да је одобрио пројекат, већ се годинама активно залагао за њега, наводи немачки лист
"Ханделсблат": Шолц покушао да спаси "Северни ток 2" од америчких санкцијаGetty © Sean Gallup

Немачки канцелар Олаф Шолц je покушао да убеди бившег председника САД Доналда Трампа да скине санкције са извођача радова на "Северном току 2", пише "Ханделсблат", цитирајући интерна владина документа.

Након што је конгрес 2019. године усвојио закон о увођењу санкцијама свакој фирми која би доприносила изградњи гасовода, Шолц је 2020. године Трамповој администрацији као компензацију понудио пројекат изградње терминала за транспорт течног природног гаса (ЛНГ) на северној обали Немачке вредан милијарду евра који би се финансирао из немачког буџета, али је одбијен. 

Трампова администрација се годинама противила изградњи "Северног тока 2" и у бројним приликама је вршила притисак на Немачку да одустане од пројекта. Процес пуштања у рад већ завршеног гасовода коначно је заустављен у фебруару 2022. године, када су се тензије између Запада и Русије распламсале пре почетка сукоба у Украјини.

У јесен 2022. године, "Северни ток 1 и 2" су саботирани, а Русија је захтевала међународну истрагу и сугерисала да су америчке обавештајне службе одговорне. Вашингтон је негирао одговорност, иако је амерички председник Џозеф Бајден раније запретио да ће "ставити тачку" на гасовод ако руске трупе уђу у Украјину.

image