Свет

Током хаџа у Саудијској Арабији умрло више од хиљаду ходочасника: Већина билa нерегистрованa

Нерегистровани ходочасници без званичних дозвола нису могли приступити климатизованим просторима предвиђеним за расхлађивање 1,8 милиона пријављених ходочасника, истиче британски "Гардијан"
Током хаџа у Саудијској Арабији умрло више од хиљаду ходочасника: Већина билa нерегистрованa© Issam Rimawi/Anadolu

Број погинулих у овогодишњем хаџилуку у Меки је премашио 1.000 људи, а Египат је основао комисију чији је задатак да утврди узрок масовних смртних случајева Египћана који су учествовали у овогодишњем муслиманском ходочашћу.

Око 10 земаља пријавило је 1.081 смрт током ходочашћа, које је трајало од 14. до 19. јуна, у периоду када су забележене екстремно високе температуре.

Према медицинским и безбедносним изворима на које се позивају египатски медији, најмање 600 Египћана је изгубило живот, а на десетине их је нестало током хаџа у Саудијској Арабији.

Медицински извор, који је део званичне египатске делегације на хаџу, навео је да већина жртава није званично регистрована за ходочашће.

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси је најавио да ће све агенције које организују путовања нерегистрованим ходочасницима бити истражене и кажњене.

Египатски дипломата је изјавио за агенцицју Франс прес, да је код свих новопотврђених смртних случајева, узрок смрти била врућина.

Француски "Монд" је објавио да је египатски званичник који је надгледао мисију хаџа изјавио да су ходочасници "дуго времена остали без хране, воде или климатизације, и да су умрли од врућине"

Саудијске власти су известиле да су овог месеца из Меке уклониле стотине хиљада нерегистрованих ходочасника, али изгледа да су многи ипак учествовали у главним обредима који су почели прошлог петка. Нерегистровани ходочасници без званичних дозвола нису могли приступити климатизованим просторима предвиђеним за расхлађивање 1,8 милиона ходочасника с дозволом, истиче британски "Гардијан".

"Људи су били уморни након што су их снаге сигурности јуриле пре дана Арафата. Били су исцрпљени", рекао је један арапски дипломата за АФП.

Додао је да је главни узрок смрти међу ходочасницима врућина, која је изазвала компликације повезане с високим крвним притиском и другим проблемима.

Сваке године стотине хиљада ходочасника покушавају да обаве хаџ незваничним путевима, јер нису у могућности да приуште званичне дозволе.

Хаџ, чије је време одређено лунарним исламским календаром, и ове је године пао у време врелог саудијског лета.

Национални метеоролошки центар известио је о највишој температури од 51,8 степени Целзијуса ове недеље у Великој џамији у Меки.

Пакистан је до сада забележио 58 смртних случајева, од око 150.000 ходочасника из те земље, навео је пакистански дипломата и додао да је "с обзиром на број људи и с обзиром на временске прилике, ово сасвим природно", објавио је "Гардијан",

Министарство за верска питања Индонезије, која је имала око 240.000 ходочасника, је саопштило да су ове године током хаџа умрле 183 особе, што је мање у односу на прошлу годину када је било 313 преминулих.

Смртне случајеве су потврдиле и Малезија, Индија, Јордан, Иран, Сенегал, Тунис, Судан и ирачки аутономни регион Курдистан. У многим случајевима, власти нису навеле узрок.

Саудијска Арабија није саопштила информације о смртним случајевима, иако је пријавила више од 2.700 случајева "топлотне исцрпљености" током само једног дана.

Хаџ је једно од највећих светских верских окупљања, а од свих физички и финансијски способних муслимана се очекује да макар једанпут оду на ово ходочашће.

image