Свет

Кобахидзе: Ништа од "украјинизације" Грузије

Уједињени национални покрет покушава да подстакне масовне протесте сличне онима који су срушили украјинску владу 2014. године, упозорава премијер Грузије и поручује да им то неће поћи за руком
Кобахидзе: Ништа од "украјинизације" Грузије© Tanjug/Irakli Gedenidze/Pool Photo via AP

Премијер Грузије Иракли Кобахидзе обећао је да ће се одупрети притисцима политичких снага које настоје да "украјинизују" земљу, инсистирајући на томе да његова влада неће дозволити да се то догоди.

Кобахидзе се "обрушио" на Уједињени национални покрет (УНМ) – који је повезан с бившим председником Грузије Михаилом Сакашвилијем – због изазивања нереда у вези с усвајањем закона о страним агентима, то јест закона који прописује да невладине организације и медији који се финансирају из иностранства морају да објаве имена својих спонзора.

Кобахидзе је истакао да УНМ покушава да подстакне масовне протесте сличне онима који су срушили украјинску владу 2014. године.

"Могу да уверим представнике УНМ-а да украјински сценарио неће заживети у Грузији, да се украјинизација Грузије неће десити ни под којим условима. Уложићемо максималне напоре да то спречимо", рекао је новинарима након састанка с грузијским амбасадорима и другим званичницима Министарства спољних послова у Берлину.

Кобахидзе иначе сматра да је поменути грузијски закон разуман а за кампању против њега каже да је фарса, посебно ако се има у виду да је сличан закон управо усвојен у Канади – закон који треба да обузда страни утицај на националну политику како би заштитио демократију у земљи.

image