Свет

Небензја: Западно оружје у рукама авганистанских терориста – опасност по регион

Русија је забринута и због активности групе ИСИС Хорасан, рекао је руски дипломата
Небензја: Западно оружје у рукама авганистанских терориста – опасност по регионGetty © Photo by Nava Jamshidi/Getty Images

Терористичке групе јачају свој утицај у Авганистану и постоји ризик да ће доћи до оружја које је западна војска оставила у земљи, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Према његовим речима, упркос напорима које улажу тамошње власти, терористи јачају свој утицај у земљи и намерно нарушавају безбедносну ситуацију вршећи све више терористичких напада у Авганистану и региону.

"Узимајући у обзир количину оружја које су западне војске оставиле у земљи, опасност да оно падне у руке милитаната и да се рашири регионом, али и ван њега сасвим је реална", рекао је Небензја током састанка Савета безбедности УН.

Додао је и да је Руска Федерација и даље забринута због активности групе ИСИС Хорасан (авганистански огранак Исламске државе, терористичке организације забрањене у Руској Федерацији), за коју САД тврде да су управо њени припадници извршили терористички напад у Москви у "Крокус сити холу".

Небензја је поменуо и да је дугорочни и одрживи мир у Авганистану немогућ без интеракције са тамошњим властима– талибанима.

"Руска Федерација у потпуности подржава право и жељу авганистанског народа да живи у миру и стабилности у региону. Међутим, изградња дугорочног и одрживог мира је немогућа без интеракције с тамошњим дефакто властима. Од овога зависи брзина изласка из садашњег ћорсокака и будућа међународна реинтеграција Авганистана", закључио је руски дипломата.

image