Свет

Репортажа РТ интернешенел: Зашто југоисточна Азија мисли да САД стоје иза ИСИС-К? (ВИДЕО)

О сумњама Русије и јужноазијских земаља у везе између САД и ИСИС-К сазнајте више у репортажи Мурада Газдијева

Многе земље у југоисточној Азији деле став да САД подржавају ИСИС-К, наводи се у новој репортажи Мурада Газдијева за РТ интернешенел.

Након бруталног терористичког напада у "Крокус сити холу" на рубу Москве, амерички званичници су похитали са изјавама да Украјина није имала никакве везе са нападом, и са великим убеђењем тврдили да је за њега одговорна злогласна терористичка организација.

ИСИС-К је огранак Исламске државе у централној Азији, Авганистану, Пакистану и Ирану, који је настао и растао 2015. током америчког рата у Авганистану.

Након слома ИСИС-а у Сирији и Ираку, ветерани те терористичке организације су преплавили Авганистан, а посматрачи из југоисточне Азије и других делова света нису могли да не примете да су омиљене мете те терористичке организације постали геополитички супарници САД, укључујући Русију, Кину, Иран, али и Талибане, који тврде да су оно за шта мисле да су америчке снаге у више наврата интервенисале на страни терориста током борби талибанске војске са ИСИС-К.

Руски, али и западни медији такође су својевремено скренули пажњу да милитанти ИСИС-а користе америчко оружје, док је Москва приметила да је коалиција "мистериозних хеликоптера" допремала муницију терористима у Авганистану.

image