Свет

Трамп указао на кривца: Бајден је одговоран за сукоб у Украјини

Идеја да се Украјина прими у НАТО увек је била провокативна. Једна од Бајденових грешака је и то што је управо то стално говорио – Кијев у Северноатлантској алијанси, истакао је кандидат за председника САД
Трамп указао на кривца: Бајден је одговоран за сукоб у УкрајиниNone © Tanjug/AP Photo/Jeffrey Phelps

Руску интервенцију у Украјини покренула је неодговорна и провокативна реторика америчког председника Џоа Бајдена и његове администрације о уласку Кијева у НАТО, рекао је Доналд Трамп у подкасту Дејвида Сакса "Ол ин".

"Двадесет година слушао сам да ће улазак Украјине у НАТО бити проблем за Русију. Слушао сам то толико дуго. Мислим да је управо то разлог почетка рата", изјавио је бивши председник САД и кандидат републиканаца на изборима у новембру 2024.

Додао је да док је он био у Белој кући, није било речи о оружаном сукобу између Русије и Украјине, али све се променило када је Бајден постао председник – ствари су почеле да се погоршавају.

Бајден је, како каже, говорио много погрешних ствари, између осталог и о уласку Украјине у НАТО.

"Бајден све погрешно говори. Једна од његових грешака је и то што је говорио: 'Украјина ће бити у НАТО-у'. Сматрам да он говори супротно од онога што би требало да говори", констатовао је Трамп.

Идеја да се Украјина прими у НАТО увек је била провокативна, рекао је потенцијални председник Сједињених Држава.

"Сада је све још провокативније. Сваки час се говори о уласку Украјине у Алијансу. А сада чујем да Француска жели и да се укључи у рат, да се бори. Па желим им много среће!", закључио је Трамп.

image