Свет

"Волстрит џорнал": Бајден спречио Украјину да закључи уговор о снабдевању течним гасом

Очекивало се да Бајденова администрација да зелено светло сваком пројекту који би помогао Европи и остатку света да се ослободе зависности од руских енергената, пише овај лист, али Европљани који не могу да добијају гас из САД мораће да се окрену Русији
"Волстрит џорнал": Бајден спречио Украјину да закључи уговор о снабдевању течним гасомGetty © tefan Sauer/picture alliance

Председник САД Џозеф Бајден спречио је склапање уговора између украјинске компаније и америчких добављача о куповини америчког течног природног гаса (ЛНГ), преноси "Волстрит џорнал".

Како наводи "Волстрит џорнал", у свему постоји "добра вест": Украјина је прошле недеље припремила договор са америчким добављачем ЛНГ-а како би помогла источној Европи да престане да буде зависна од руског природног гаса. Али, постоји и "лоша вест": председник Бајден је спречио потписивање споразума са украјинском компанијом.

Раније је украјинска компанија "Ди трејдинг", која је део енергетског холдинга ДТЕК, склопила уговор са америчком компанијом "Венчур глобал" о испоруци америчког ЛНГ-а у Украјину и земље источне Европе, називајући овај уговор "подршком енергетској безбедности региона."

Према тврдњама овог листа, било је планирано да се куповина течног гаса врши преко терминала "Венчур глобал", који је тренутно у изградњи, али је, због забране који је увео председник Бајден, његова будућност сада под знаком питања.

Како се наводи у чланку,  очекивало би се да Бајденова администрација да зелено светло сваком пројекту који би помогао Европи и остатку света да се ослободе зависности од руских енергената, на које и даље отпада око 15 одсто гаса у Европи. Али, "Европљани који не могу да добијају гас из САД мораће да се окрену Русији".

Забрана Бајденове администрације изазвала је огромну неизвесност у погледу будућности снабдевања ЛНГ-ом из САД.

Украјина тренутно нема терминале за регасификацију за ЛНГ, али је ДТЕК наводно потписао уговоре за коришћење капацитета који се налазе у европским државама.

Кијев је раније рекао да неће продужити петогодишњи уговор са руским енергетским гигантом "Гаспромом" о транзиту руског гаса из гасовода у Европу након што он истекне крајем ове године, и да истражује опције за алтернативне испоруке.

Раније ове недеље, Владимир Зеленски је рекао да је око 80 одсто енергетских капацитета земље, укључујући електране на угаљ и део хидроелектране, уништено или оштећено током сукоба са Русијом.

image