"Волстрит џорнал": Бајден спречио Украјину да закључи уговор о снабдевању течним гасом

Очекивало се да Бајденова администрација да зелено светло сваком пројекту који би помогао Европи и остатку света да се ослободе зависности од руских енергената, пише овај лист, али Европљани који не могу да добијају гас из САД мораће да се окрену Русији

Председник САД Џозеф Бајден спречио је склапање уговора између украјинске компаније и америчких добављача о куповини америчког течног природног гаса (ЛНГ), преноси "Волстрит џорнал".

Како наводи "Волстрит џорнал", у свему постоји "добра вест": Украјина је прошле недеље припремила договор са америчким добављачем ЛНГ-а како би помогла источној Европи да престане да буде зависна од руског природног гаса. Али, постоји и "лоша вест": председник Бајден је спречио потписивање споразума са украјинском компанијом.

Раније је украјинска компанија "Ди трејдинг", која је део енергетског холдинга ДТЕК, склопила уговор са америчком компанијом "Венчур глобал" о испоруци америчког ЛНГ-а у Украјину и земље источне Европе, називајући овај уговор "подршком енергетској безбедности региона."

Према тврдњама овог листа, било је планирано да се куповина течног гаса врши преко терминала "Венчур глобал", који је тренутно у изградњи, али је, због забране који је увео председник Бајден, његова будућност сада под знаком питања.

Како се наводи у чланку,  очекивало би се да Бајденова администрација да зелено светло сваком пројекту који би помогао Европи и остатку света да се ослободе зависности од руских енергената, на које и даље отпада око 15 одсто гаса у Европи. Али, "Европљани који не могу да добијају гас из САД мораће да се окрену Русији".

Забрана Бајденове администрације изазвала је огромну неизвесност у погледу будућности снабдевања ЛНГ-ом из САД.

Украјина тренутно нема терминале за регасификацију за ЛНГ, али је ДТЕК наводно потписао уговоре за коришћење капацитета који се налазе у европским државама.

Кијев је раније рекао да неће продужити петогодишњи уговор са руским енергетским гигантом "Гаспромом" о транзиту руског гаса из гасовода у Европу након што он истекне крајем ове године, и да истражује опције за алтернативне испоруке.

Раније ове недеље, Владимир Зеленски је рекао да је око 80 одсто енергетских капацитета земље, укључујући електране на угаљ и део хидроелектране, уништено или оштећено током сукоба са Русијом.