Свет

Хамас: Отворени смо за иницијативе које подразумевају прекид ватре у Гази

Палестински покрет ће прихватити сваки мировни предлог који подразумева "потпуни прекид напада, повлачење израелске војске, обнова Газе, размена заробљеника и помоћ становницима Газе", навео је Исмаил Ханије
Хамас: Отворени смо за иницијативе које подразумевају прекид ватре у ГазиGetty © Ali Hassan/Anadolu Agency

Хамас је отворен за све иницијативе које имају за циљ окончање рата у Гази, изјавио је лидер палестинске милитантне групе Хамас Исмаил Ханије, говорећи на симпозијуму у Бејруту, а цитира турска државна агенција Анадолија.

Захтеви на којима Хамас инсистира су, како је Ханије подсетио, "потпуни прекид напада, повлачење израелске војске, обнова Газе, размена заробљеника и помоћ становницима Газе".

"То су захтеви нашег народа, снага отпора и слободних људи верске заједнице ума. Хамас преговара заснивајући се на овим потребама. Отворени смо за све иницијативе које задовољавају те потребе", рекао је Ханије.

Покрет је, према његовим речима, одобрио предлог о прекиду ватре који су катарска и египатска страна представиле 6. маја, али је "Израел желео да у њега унесе измене које би утицале на суштину захтева снага отпора".

Преговарачка стратегија Израела се заснива на међународном и регионалном притиску на Хамас да прихвати израелску тачку гледишта, објаснио је Ханије и закључио да "Израел поставља политичку замку која намеће одређене услове".

image