Свет

Бивша председница Швајцарске признала грешку: Требало је да позовемо Русију на мировни самит

У Швајцарској је 15. и 16. јуна одржана мировна конференција о сукобу у Украјини, на којој је присуствовало више од 90 држава
Бивша председница Швајцарске признала грешку: Требало је да позовемо Русију на мировни самитGetty © Pascal Lauener/FDFA/POOL/Anadolu

Одлука да се Русија не позове на мировни самит о сукобу у Украјини је била грешка, сматра некадашња председница Швајцарске Мишлен Калми-Ре, преноси "Неуе зурхер цајтунг".

"Да, ова одлука (о не позивању Русије на самит о Украјини) је грешка. Не сумњам да ће ово бити важна тема на састанку швајцарског Министарства спољних послова. Руски представници тврде сада да свакако не би дошли, али ипак је требало послати позив Москви. То би спречило оптужбе да Швајцарска игра како свирају Украјина и њени савезници ", рекла је она.

Подсећања ради, у Швајцарској је 15. и 16. јуна одржана мировна конференција о сукобу у Украјини, на којој је присуствовало више од 90 држава, међу којима и Србија, на коју Русија - једна од учесница у сукобу, није ни позвана.

На крају самита већина држава потписала је заједничку декларацију, а потписивање овог документа одбиле су Јерменија, Бахреин, Бразил, Индија, Индонезија, Либија, Мексико, Саудијска Арабија, Јужна Африка, Тајланд и Уједињени Арапски Емирати. Поједине државе, попут Ирака и Јордана, су накнадно повукле свој потпис.

Кремљ је навео да је тражење решења за украјински сукоб без учешћа Русије апсолутно нелогично и бесмислено.

image