Свет

Орбан о мигрантима и ЕУ бирократама: Мењају бело хришћанско становништво

Орбан је изјавио и да је Немачка у великој мери пропатила због имиграције, те да "више не изгледа онако како је изгледала пре десет година"
Орбан о мигрантима и ЕУ бирократама: Мењају бело хришћанско становништвоGetty © Janos Kummer

Милитантна фракција промиграционих политичара надгледа замену белих европских хришћана имигрантима муслиманима, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

"У Европи се одиграва замена становништва, број белих, хришћанских, традиционалних - можемо рећи европских - људи се смањује, а број миграната који се увозе и број људи који припадају муслиманској заједници се драстично повећава", рекао је он за Кошут радио.

Према његовим речима, немачки политичар Манфред Вебер, који предводи центристичку Европску народну странку у Европском парламенту, је одговоран за овај наводни план. Мађарски премијер је додао и да је председник Европске комисије Урсула фон дер Лајен "мали слуга" Вебера, одговорна за спровођене плана.

Неколико сати након интервјуа за Кошут радио, Орбан је отпутовао у Берлин ради састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом уочи мађарског преузимања председавањем над Саветом ЕУ, које ће уследити следеће месеца.

Орбан је изјавио и да је Немачка у великој мери пропатила због имиграције, те да "више не изгледа онако како је изгледала пре десет година".

"Ова Немачка више није Немачка који су наши родитељи, бабе и деде посматрали као пример", изјавио је он и додао да је ова држава сада "шарени, промењени мултикултурални свет у коме мигранти више нису гости".

Због ових изјава, мађарски премијер се убрзо нашао на удару немачких медија, па је тако минхенски "Меркур" оптужио Орбана за ширење "теорија завере" о имиграцији.

Идеју о тзв. великој замени становништва, либерали често одбацују као "расистичку теорију завере". Међутим, удео белих Европљана у становништву на европском континенту је у константном паду још од средине 20. века, а поједини европски лидери истовремено признају да намеравају да користе неевропске имигранте као замену за све старију домаћу радну снагу.

image