Свет

Хути (поново) напали амерички носач авиона који се повлачи из Црвеног мора?

Амерички носач нападнут је након одлуке о његовом повлачењу из региона
Хути (поново) напали амерички носач авиона који се повлачи из Црвеног мора?Getty © Smith Collection/Gado

Јеменски Хути су извршили ракетни напад на носач авиона "Двајт Ајзенхауер", класе "нимиц", америчке Ратне морнарице у Црвеном мору, саопштио је портпарол покрета Ансар алах Јахја Сарија.

"Ракетне снаге наше војске извршиле су операцију, током које је, балистичким и крстарећим ракетама нападнут амерички носач авиона 'Ајзенхауер' у северном делу Црвеног мора. Задаци операције су успешно обављени", изјавио је он за ТВ канал Ел Масирах.

Ипак, агенција Ројтерс јавља да су два "званичника која су желела да остану анонимна" демантовала ову тврдњу.

"Нетачна је тврдња јеменске групе Хути да су напали амерички носач авиона 'Двајт Д. Ајзенхауер' у Црвеном мору", изјавила су данас та два америчка неименована званичника.

Подсећања ради, ово није први пут да Хути тврде да су напали овај носач америчке морнарице. Наиме, 31. маја Сарија је саопштио да су припадници милитантног покрета извршили успешан напад на "Ајзенхауер", међутим до данас нису објављени поуздани докази који могу потврдити да је дошло до штете на пловилу.

Раније током дана, Команда Оружаних снага САД је донела одлуку о повлачењу поменутог носача авиона, који се од краја 2023. године налазио у Црвеном мору, у склопу операције "Чувар просперитета". Ово је  за "Поморски институт Сједињених Држава" изјавио неименовани званичник Пентагона.

"Време је да га вратимо кући", рекао је он поводом одлуке Вашингтона да повуче носач авиона, иначе једно од најстаријих пловила америчке морнарице, назад у САД и додао да је ово наредио шеф Пентагона Лојд Остин.

Према наводима поменутог института, главни разлог за овакву одлуку јесте чињеница да је носач у Црвеном мору био "више од осам месеци", чиме је премашено време ангажовања било ког другог америчког носача авиона у протеклих пет година.  Такође, познато је да ће "Ајзенхаура" у овом региону заменити један од носача стациониран у Пацифику, али се за сада не зна тачно који.

Како наводи Сарија, Хути су поред носача авиона, балистичким ракетама напали и теретни брод "Трансворлд навигатор" у Арабијском мору, и то због "кршења забране проласка у луке окупиране Палестине".

image