Свет

Упркос забрани пружања помоћи, САД помагале Азову

Забрана пружања помоћи нацистичком батаљону укинута је тек прошле недеље, али је америчка помоћ стизала још 2023
Упркос забрани пружања помоћи, САД помагале Азову© Paula Bronstein/Getty Images

Украјински неонацистички батаљон Азов добијао је помоћ од Сједињених Држава још 2023. године, упркос забрани Вашингтона, пише "Интерсепт" .

"Фотографија коју је објавила сама јединица указује да су Сједињене Државе пружиле помоћ још у децембру прошле године", наводи се у публикацији.

Ове фотографије, како се наводи, доводе у питање стварну примену у то време постојеће забране. 

Прошле недеље је "Вашингтон пост" објавио, позивајући се на Стејт департмент, да су САД укинуле забрану испоруке оружја Азову.

Према писању медија, ова формација је "тестирана на усклађеност са критеријумима Лихијевог закона", који забрањује пружање војне помоћи страним јединицама осуђеним за тешка кршења људских права. Стејт департмент је саопштио да није нашао "никакав доказ" за ово.

Представник овог тела је одбио да објасни када је забрана укинута и да ли су милитанти Азова добили америчко оружје.

У САД је постојала забрана пружања помоћи батаљону због његове нацистичке идеологије, али је прошле године "Вашингтон пост" цитирао извор у Стејт департменту који је признао да ово правило нема практичан ефекат. Конгресмен Пол Госар рекао је тада да је забрана "замагљена" након што су милитантни Азова укључени у састав Оружаних снага и Националне гарде Украјине, као и да су уз њихово учешће створиле засебне оружане формације.

Врховни суд Русије прогласио је Азов терористичком организацијом и забранио њено деловање.

Идеологија батаљона укључује "екстремни биолошки расизам", планове за легалну сегрегацију других раса, негирање демократије, морала и међународног права. 

 

image