Свет

САД уништиле три поморска дрона у Црвеном мору, Хути нападају бродове у Хаифи

Та група је саопштила да нападе изводи у знак солидарности са Палестинцима у рату са Израелом у Појасу Газе
САД уништиле три поморска дрона у Црвеном мору, Хути нападају бродове у Хаифи© Mohammed Hamoud/Getty Images

Јеменски побуњеници Хути тврде да су ноћас заједно са ирачким шиитским групама у склопу "Исламског отпора Ирака" напали пет бродова повезаних са Израелом у луци Хаифа и у Средоземном мору.

"Оружане снаге Јемена извеле су две операције беспилотним летелицама са ирачким 'Исламским покретом отпора', гађајући пет бродова у луци Хаифа и Средоземном мору", наводи се у саопштењу прес службе Хута.

Такође, у протекла 24 сата америчке снаге уништиле су три поморска дрона проиранских јеменских побуњеника Хути у Црвеном мору, саопштила је данас Централна команда америчке војске (ЦЕНТЦОМ).

Истовремено, Хути су лансирали три балистичке противбродске ракете на циљеве у Аденском заливу, али није било повређених или значајне штете пријављене од стране америчких, коалиционих или трговачких бродова, наводи се у саопштењу ЦЕНТЦОМ, преноси Ројтерс.

Централна команда америчке војске одбацила је недавне тврдње Хута о успешном нападу на амерички носач авиона Двајт Д. Ајзенхауер и назвала их "ноторним лажима".

Напади Хута у Црвеном мору и Аденском заливу почели су у новембру прошле године и пореметили су глобалну трговину, а та група је саопштила да нападе изводи у знак солидарности са Палестинцима у рату са Израелом у Појасу Газе.

Многе велике бродске компаније због напада Хута избегавају Црвено море и шаљу бродове који плове између Азије и Европе на много дужу руту око јужне Африке, што је довело до пораста трошкова транспорта.

image