Свет

Немачки вицеканцелар незадовољан сарадњом Пекинга и Москве: Угрожени односи ЕУ и Кине

Посета немачког званичника Кини уследила је недељу дана након што је ЕУ увела нове царине на увоз кинеских електричних возила
Немачки вицеканцелар незадовољан сарадњом Пекинга и Москве: Угрожени односи ЕУ и КинеGetty © VCG/VCG

Снажне везе између Русије и Кине довеле су до погоршања трговинских односа Пекинга са земљама чланицама ЕУ, рекао је немачки вицеканцелар и министар економије Роберт Хабек током конференције за новинаре у склопу његове тродневне посете Кини.

ЕУ и њени западни савезници замерили су кинеској влади што одржава блиске дипломатске и економске везе са Москвом.

"Подршка Пекинга Москви штети трговинским и економским везама између Кине и (западног) блока", рекао је Хабек и додао да Пекинг "не може само да пређе на неутралну позицију, а затим да стане на страну против безбедносних интереса друге земље".

Током састанка са кинеским званичницима, немачки вицеканцелар је изјавио да су безбедносни интереси Немачке и ЕУ директно погођени сукобом у Украјини и упозорио Пекинг о потенцијалним економским последицама због његове сарадње са Москвом.

"Наши односи, наши директни односи, су већ негативно погођени", рекао је он, преноси немачка агенција ДПА.

Посета немачког званичника Кини уследила је недељу дана након што је ЕУ увела нове царине на увоз кинеских електричних возила, на шта је Пекинг одговорио покретањем антидампинг истраге усмерене на одређене свињске производње из земаља западног блока и упозорењем да ће узвратити мерама у области авијације, пољопривреде и аутомобилске индустрије.

Такође, кинеско Министарство трговине је у петак поручило да Брисел може изазвати "трговински рат", уколико настави са ескалацијом тензија спровођењем непоштених потеза.

Како наводи "Велт", Хабек није успео да се састане са кинеским премијером Ли Ћијанг, већ је уместо тога имао прилико да разговара са представницима кинеске владе надлежних за економију и климатске промене, што довољно говори о ставу Кине према замеркама немачког званичника.

Подсећања ради, сарадња Кине и Русије је интензивирана упркос растућим тензијама између Москве и Запада и економским санкцијама Русији. Пекинг све време одолева захтевима САД и других земаља НАТО-а да се придружи покушајима изолације Русије, рекавши да, за разлику од Вашингтона, није умешан у сукоб у Украјини. Кина је изнела мировни план за окончање борби и инсистира на томе да се безбедносни захтеви Русије не могу игнорисати.

image