Нетанјаху у клинчу са Америком: САД задржавају испоруке оружје Израелу

Бајден је одложио испоруку одређених врста тешких бомби Израелу од маја због забринутости за велики број цивилних жртава у Појасу Газе, а Нетанјаху је рекао да је дошло до ограничења испоруке и осталих врста америчког оружја и муниције, што је Бела кућа негирала

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поновио је данас да САД задржавају испоруке оружја Израелу, наводећи у обраћању своме кабинету да је дошло до "драматичног пада" у испоруци америчког оружја за израелске операције у Појасу Газе.

"У светлу онога што сам чуо током протеклог дана од америчких званичника, надам се и верујем да ће ово питање ускоро бити решено", рекао је Нетанјаху, не наводећи детаље, пренео је Си-Ен-Ен.

Нетанијаху је рекао свом кабинету да се смањење испорука америчког оружја догодило пре четири месеца, не прецизирајући о којем оружју је реч, али да верује да ће то питање ускоро бити решено.

Администрација америчког председника Џозефа Бајденова претходно је негирала те Нетанјахуове тврдње, које је изнео у видео снимку објављеном 18. јуна.

Нетанјаху је истакао у снимку да је добио уверавања од америчког државног секретара Ентонија Блинкена, током његове посете Израелу, да ће укинути ограничења на испоруке америчког оружја Израелу.

Бела кућа поново је данас демантовала тврдње израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа да САД успоравају испоруке оружја Израелу.

"О томе смо више пута јасно изнели свој став и нећемо да одговарамо на политичке изјаве премијера. Радујемо се конструктивним консултацијама са министром одбране Галантом у Вашингтону", рекао је званичник Беле куће, пренео је "Тајмс ов Израел".

Бајден је одложио испоруку одређених врста тешких бомби Израелу од маја због забринутости за велики број цивилних жртава у Појасу Газе, а Нетанјаху је рекао да је дошло до ограничења испоруке и осталих врста америчког оружја и муниције, што је Бела кућа негирала.

Израелски министар одбране Јоав Галант отпутовао је данас у посету САД где ће са америчким званичницима разговарати о рату у Појасу Газе и ескалацији сукоба на израелско-либанској граници.

"Спремни смо за сваку акцију која ће можда бити потребна у Гази, Либану и у било којој другој области", навео је Галант у саопштењу објављеном пре него што је кренуо у посету Вашингтону где ће се, како је најавио, састати са америчким министром одбране Лојдом Остином и државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, пренео је Ројтерс.