Свет

Сумње бившег лекара Беле куће: Бајдена треба тестирати на дрогу

Реално је да ће Бајден бити дрогиран како би "појачао менталну оштрину" у председничкој дебати, а верујем да је био дрогиран и током говора о стању нације у марту, указује доктор, сада републикански конгресмен у Тексасу
Сумње бившег лекара Беле куће: Бајдена треба тестирати на дрогу© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Бивши доктор Беле куће заговара тезу да председник САД Џозеф Бајден треба да се тестира на дрогу уочи прве председничке дебате с републиканским кандидатом Доналдом Трампом која ће бити одржана 27. јуна не би ли се утврдило да ли узима психоактивне супстанце које би прикриле пад његових когнитивних способности.

Др Рони Џексон, који је био лекар у Белој кући за време Трампове администрације, али и током Обаминог мандата када је Бајден био потпредседник, тврди да постоји реална шанса да ће Бајден бити дрогиран како би "појачао менталну оштрину" у председничкој дебати. Доктор, сада републикански конгресмен у Тексасу, додао је да верује да је Бајден био дрогиран и током говора о стању нације у марту.

"Заиста је непријатно што као некадашњи лекар у Белој кући морам да укажем на ово, али немам избора ако се има у виду шта нам се све дешава. Ипак, захтеваћу, у име милиона забринутих Американаца, да се подвргне тесту на дрогу пре и после дебате, с акцентом на детекцију лекова који побољшавају ефикасност", рекао је Џексон у интервјуу за "Фокс њуз".

Џексон је више пута слао писма Белој кући захтевајући од председника да уради когнитивни тест како би доказао да је ментално способан за посао који обавља. Али, према његовим речима, Бајден и његово особље су игнорисали те захтеве. Трамп је 2019. био подвргнут овом тесту и "положио" га је.

Сумњу да је Бајден на лековима овај лекар поткрепљује чињеницом да се председник повукао у Кемп Дејвид где се припрема за дебату – наводно, тамо му његови помоћници далеко од очију јавности подешавају дозе лекова како би се довео у ред за дебату.

"Морају да лече његов мозак, морају да му дају нешто што ће му помоћи да боље размишља, морају му дати нешто да га пробуди. Све време видимо да је узнемирен, што је уобичајен симптом когнитивног поремећаја од ког очигледно болује", тврди доктор Џексон.

Џозеф Бајден је иначе већ најстарији председник у историји Сједињених Држава – има 81 годину – а уколико би био реизабран за шефа Беле куће, на крају другог мандата имао би 86 година. Трамп и други републиканци често указују на Бајденове гафове, али и физичке посртаје којих је у последње време све више – само протеклих дана је имао епизоде на прослави Дана Д, као и на састанку лидера Г7 у Италији.

Априлска анкета "Њујорк тајмса" показала је да 72 одсто америчких гласача, укључујући више од половине демократа, верује да је Бајден престар да би био "ефикасан" председник.

image