Свет

ЕУ прети Грузији: Затворићемо вам врата ако овако наставите

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ је рекао да данас земље ЕУ не доносе никакве конкретне одлуке већ разговарају о ситуацији и могућим мерама
ЕУ прети Грузији: Затворићемо вам врата ако овако наставите© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Европска унија ће Грузији затворити врата уколико власти ове земље наставе своју досадашњу политику, изјавио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Борељ каже да је пут у ЕУ за народ Грузије отворен.

"Међутим, ако грузијска влада настави да ради то што ради, овај пут ће бити затворен", рекао је он.

Дипломата је рекао да данас земље ЕУ не доносе никакве конкретне одлуке већ разговарају о ситуацији и могућим мерама.

"Ускоро финансијска подршка Европског мировног фонда, контакти на високом политичком нивоу, финансијска подршка могу да буду ограничена", рекао је он пре почетка састанка министара спољних послова Европске уније у Луксембургу.

Власт у Грузији је најавила забрану ЛГБТ пропаганде, а операције пола се сматрају кривичним делом. Такође, обећано је да ће бити спречена "украјинизација" земље.

Како се наводи у најави Савета ЕУ, током данашњег састанка биће размењена мишљења о Западном Балкану, уз учешће министара спољних послова Србије, Албаније, БиХ, Северне Македоније, Црне Горе и тзв. Косова.

Састанку Савета ЕУ за спољне послове председаваће високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ.

Шефови дипломатија ЕУ ће разговарати и о рату у Украјини, ситуацији на Блиском истоку, у Грузији и региону Великих језера.

Прошлог децембра Европска унија доделила је Грузији статус кандидата за чланство у ЕУ, али након што је владајућа партија Грузијски сан усвојила закон о страним агентима, Брисел је ушао у сукоб са Тбилисијем.

Закон о страним агентима захтева од свих организација које добијају више од 20 одсто средстава из других земаља да се региструју у грузијском Министарству правде као "агенти страног утицаја".

Влада Грузије тврди да је овај закон потребан ради "одбране од псеудо-либералних вредности и заштите суверенитета земље."

Неколико званичника ЕУ критиковало је блок због тога што је до сада био "превише мекан". Такође, они указују на знаке "нелибералног заокрета" грузијске владе и њеног приближавања Русији.

image